Ugledno moskovsko kazalište Mossovjet prvi put u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Zagreb ugostit će 12. veljače akademski državni teatar Mossovjet iz Moskve, jedno od najstarijih moskovskih kazališta koje okuplja jedan od najinteresantnijih i najživopisnijih stvaralačkih kolektiva Rusije.

Kako se ističe u najavi, prilikom svojeg prvog gostovanja u Zagrebu, Mossovjet će na središnjoj hrvatskoj nacionalnoj pozornici nastupiti s predstavom "U prostranstvu Tennesseeja W.", nastaloj prema motivima poznate Williamsove drame "Tramvaj zvan čežnja" i romana japanskog književnika Shugoroa Yamamota "Grad bez godišnjih doba", koja već više od deset godina s uspjehom predstavlja rusko kazalište na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Redatelj i pisac teksta je Jurij Jeremin, a glavne uloge igraju Valerij Jaremenko, Jekaterina Guseva, Jevgenija Krjukova i Dmitrij Žuravljev. Kao i kod većine djela istaknutog američkog dramaturga Tennesseeja Williamsa, u središtu predstave je sukob osjetljive poetične prirode i surove stvarnosti. Predstavnica aristokracije s američkog juga Blanche Dubois (Jevgenija Krjukova) u potrazi za duševnim mirom stiže kod svoje sestre Stelle (Jekaterina Gusjeva).

No, kako Blanche živi u svijetu romantičnih iluzija, ne uspijeva uspostaviti željeni odnos sa Stellinim brutalno grubim suprugom Stanleyem (Valerij Jarjomjenko). Jeremin vrlo iznijansirano prikazuje odnose obiteljskog trokuta, a predstava ima elemente više žanrova; komedije, drame i tragedije, stoji u najavi. Upečatljiva, stilski dotjerana i živom glazbom ispunjena predstava, prema riječima samog autora, prava je enciklopedija osjećaja u kojoj pronalazimo sve elemente muško-ženskih odnosa.

Nalazimo strast, ljubav, požudu, nježnost, privlačnost, impulzivnost; sve ono što je nemoguće objasniti racionalno i što odlični umjetnički trio Krjukova-Gusjeva-Jarjomjenko odlično uspijeva prikazati u ovoj predstavi, dodaje se. Mossovjet, Akademski državni teatar, osnovan je 1923. Njegovim duhovnim tvorcem smatra se Jurij Aljeksandrovič Zavadski, učenik i sljedbenik K.S. Stanislavskog i E.B. Vahtangova, koji je okupio jedan od najinteresantnijih i najživopisnijih stvaralačkih kolektiva Rusije.

Umjetnički rukovoditelj programa danas je ruski narodni umjetnik Pavel Homski, redatelj i pedagog s velikim iskustvom u domaćim i inozemnim kazalištima. Repertoar kazališta uključuje 27 predstava prema dijelima iz svjetske i domaće dramaturgije, a također i izvedbe suvremenih autora koje se svaku večer izvode na dvije pozornice.