Počela izgradnja Astro-parka u Makarskoj, prvog znanstvenog igrališta za djecu

U Makarskoj je počela izgradnja Astro-parka. Prvo znanstveno igralište za djecu astronomske tematike u Hrvatskoj trebalo bi biti gotovo za dva mjeseca.

Astro-park, koji će biti izgrađen na platou ispred Makarske zvjezdarnice, predstavljat će jedinstveni spoj znanosti, obrazovanja i turističke atrakcije na području Republike Hrvatske. Projekt je nastavak turističke valorizacije Makarske zvjezdarnice i Spomenika na Glavici te s njime čini cjelinu i podiže turističku privlačnost cijelog grada i regije.

Astro-park je sjajan primjer javnog partnerstva, Grada Makarske i DAUP Oriona. Riječ je o futurističkom igralištu za djecu s konstrukcijom koja nosi obilježja Sunčevog sustava i svemira. Realizacijom astro-parka Zvjezdarnica će se zaokružiti u jedinstvenu cjelinu, a Spomenik, tj. buduća Zvjezdarnica će svakodnevno svojim dodatnim sadržajima privlačiti sve veći broj djece od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta.

Osnovna je ideja da buduća Zvjezdarnica bude i cilj i polazište Astro-parka. Tako bi posjetitelji imali priliku doživjeti aktivnosti u samoj Zvjezdarnici, krenuli bi od Sunca te pratili stazu Sunčevog sustava od planeta do planeta. Na površini od 700 metara četvornih smjestit će se cijeli Sunčev sustav. Manji planeti Venera, Mars bit će izvedeni u umjetničkoj formi gdje će djeca vizualno moći sagledati bitne karakteristike planeta, dok su vanjski planeti to jest plinoviti divovi, zamišljeni kao igračke.