Premijera predstave 'Nove pustolovine Don Quijotea' u HNK-u Zagreb

Pakistanski filozof, pisac i aktivist Tariq Ali u svojoj drami 'Nove postolovine Don Quijotea' premijerno postavljenoj 11. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb u režiji Paola Tišljarića, iz suvremene donkihotovske pozicije promišlja društvenu stvarnost 21. stoljeća.

Referirajući se na roman 'Bistri vitez Don Quijote od Manche' Miguela de Cervantesa, Ali u drami problematizira pitanja globalizacije, društvene pravednosti, individualnih i političkih sloboda i nametnutih svjetonazora u suvremenom svijetu, kojeg vidi zarobljenog u trajnom paradoksu suprotstavljenih silnica fundamentalizma s jedne i idealizma s druge strane.

Svojeg je Don Quijotea zamislio kao putnika kroz vrijeme, idealista koji ide 'ne tamo gdje ga traže, nego gdje ga trebaju', propitujući 'svijet koji se pred njim široko rastvorio' bez zauzimanja moralnog stajališta. U potrazi za novom definicijom sebe, njegov vitez pristiže u suvremenost zajedno sa svojim vjernim Sanchom Panzom, gdje otkrivaju da se svijet od 17. stoljeća do danas nije promijenio.

Ulogu Don Quijotea Tišljarić je povjerio Luki Dragiću, Ivanu Glowatzkome dao je ulogu njegova pratitelja Sancha Panze, a Dulcinee Barbari Vicković, dok su Rocinantea i Sivonju utjelovili Katija Zubčić i Kristijan Potočki. Likove iz 21. stoljeća igraju Ivana Boban, u ulogama Imigrantice, Bankarice, Žene i Bolničarke; Dušan Gojić, u ulogama Bankara, Pripovjedača i Pjesnika te Alen Šalinović u ulogama Ministra financija, Muškarca i Vojnika X.

Novi dramski projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu nastao u suradnji Drame i Filozofskog teatra, postavljen je na maloj sceni HNK-a, u prošle godine inauguriranoj Velikoj pokusnoj dvorani.