I frizeri svoju reprezentaciju imaju

Hrvatska frizerska reprezentacija priprema se za Svjetsko prvenstvo u Seulu koje će se održati krajem ožujka. Možda vas iznenadi činjenica da je od troje odabranih reprezentativaca samo jedna djevojka. Ekipa Dobrog jutra sve ih je upoznala.

Hrvatska frizerska reprezentacija posljednjih pet godina na europskim i svjetskim natjecanjima redovito ulazi  među 10 najboljih, a nerijetko osvaja i medalje. Velika je to čast jer na nekim natjecanjima bude više od dvije tisuće natjecatelja iz cijeloga svijeta. Velika je i konkurencija za ulazak u hrvatsku reprezentaciju. Naši aktualni prvaci su Dario Sabo iz Osijeka, Zdravko Cedli iz Đakova i Kristijana Pižir iz Ivanića.

Dario i Zdravko rade 12 godina kao frizeri, a Kristijana već 20. Između šezdesetak natjecatelja stručni žiri odabrao je upravo njih troje. U žiriju je bio i gospodin Ivica Zanetti, predsjednik Ceha i voditelj reprezentacije. S njih troje  smo potpisali ugovor da će 2 godine biti članovi reprezentacije Hrvatske obrtničke komore. Za to vrijeme omogućiti ćemo im da se natječu na Europskom prvenstvu. Dovodimo im svjetskog žirora i trenera, Yvana Aguileraja da im sve pokaže, da za natjecanje budu spremni, ističe gospodin Zanetti. 

Yvan Aguilera frizer je s juga Francuske. Već deset godina trenira francusku ekipu koja je dosad triput osvojila naslov svjetskog prvaka, a tri godine pomaže Hrvatima kako bi osvojili još bolje mjesto.

Kako bi bili među najboljima nije dovoljno samo završiti frizersku školu i voljeti svoj posao. Vrlo je bitno posjećivati seminare u drugim zemljama te neprestano učiti nove tehnike i pratiti nove trendove. Uz dobru vještinu treba imati i kvalitetne škare koje u ovom slučaju nisu nimalo jeftine…  Njihova prosječna cijena je između 1000 i 2500 kn… Možda i nešto skuplje za Zdravka jer je on ljevak pa treba posebne škare, a za svaku tehniku ima druge, ukupno sedam.

Iako usavršavanje zahtjeva mnogo novaca, truda i vremena sve se isplati jer oni svoj posao jednostavno vole. Dario kad u salon uđu jedni, a izađu drugi. Zdravko kaže da je njegovo umijeće zapravo umjetnost i kad krene raditi to ga ponese i to onda nema kraja.

S obzirom na to da u frizerskom svijetu trenutačno vladaju muškarci, žene koje se natječu s njima moraju biti borbene i samouvjerene. I nije važno samo sudjelovati, Kristijana se natječe jer želi i biti među prvih pet. A uspije li Kristijana ostvariti zacrtani rezultat, to bi moglo mnogo značiti za njezinu daljnju karijeru. Kad ste svjetski prvak, među stranim zemljama, to vam donosi brojne prilike da dobijete nove klijente, angažman na filmu, u kazalištu, a osobito stječete brzinu te stručni i umjetnički ugled u poslu, ističe Yvan.

Redoviti treninzi za svjetsko prvenstvo su krenuli, modeli su spremni, a Yvan daje posljednje savjete. Sada je sve u njihovim škarama. Mi i jedno možemo poželjeti: Sretno!