Slatka kuharica: Petrovsko – Kolač s bučinim sjemenkama

Zagorje je mjesto gdje se ljudi znaju zabavljati. Mjesto gdje se dijeli ono malo što se ima i gdje se čuva tradicija.

Gospođa Marija prava je Zagorka. Umirovljenica koja se posvetila očuvanju sjećanja na prošla vremena i koja je puna priča. Jednu slatku priču podijelila je s Petrom Jelenić kojoj je pokazala kako se radi kolač s bučinim sjemenkama.



Torta od bučinih koštica
Tijesto:
    6 žumanjaka
    18 dag šećera
    20 dag bućinih koštica
    5 dag krušnih mrvica
    1 limun
    snijeg od 6 bjelanjaka
Nadjev:
    marmelada od marelice

Od žumanjka i šećera izradi se pjenasta smjesa, zatim se dodaju pržene i mljevene koštice od buče. Potom se smjesi dodaju krušne mrvice, snijeg od bjelanjaka, sitno sjeckana limunova korica i malo limunovog soka.
Torta se peče na 175 º C oko 45 minuta.
Pečena torta se razreže na dva dijela i premaže marmeladom od marelice, te posipa šećerom u prahu.




Moderni recept – Bučaste spužvice
Sastojci:
    18 g želatine u prahu
    120 g hladne vode
    455 g šećera
    100 g vode
    korica 2 limuna
    100 g suhih marelica
    srž 1 mahune vanilije
    4 bjelanjka
    200 g neslanih bučinih koštica
    100 g tamne čokolade
    malo gustina

Pomiješati želatinu s 120 g hladne vode i pustiti oko 10 minuta da nabubri. Zakuhati šećer i 100g vode kako bi dobili sirup. Kada sirup dosegne temperaturu od 115° C, krenuti s miksanjem bjelanjaka. Kada sirup dosegne 118° C polako ga uliti u bjelanjke koji se još uvijek miksaju. Kada smjesa s bjelanjcima više nije jako vruća, dodati razmočenu želatinu. Miksanje i dalje traje bez prestanka.
Kada smjesa dosegne oko 40° C, dodati vaniliju te još kratko miksati.
Zatim u smjesu dodati suhe marelice, koricu limuna i usitnjene bučine koštice, lagano promiješati špatulom te izliti u kalup za pečenje. Dno kalupa prethodno obložiti papirom za pečenje i lagano posuti gustinom.
Staviti u frižider da se stisne, oko sat vremena.
Otopiti čokoladu, preliti preko gotovog, ohlađenog kolača i posuti tostiranim bučinim sjemenkama.


Epizodu Slatke kuharice, Petrovsko – Kolač s bučinim sjemenkama, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.