Lunjski maslinici - drevno blago Mediterana

Lunjski maslinici u kojima je više od 80 tisuća stabala privukli su brojne posjetitelja. Bit će ih uskoro i više jer se planiraju novi radovi. Među ostalim uredit se moderni edukativni centar u kojem će posjetitelji moći sve saznati o povijesti drevnih maslina, od kojih je veliki broj stariji od tisuću godina.

Otvaranje lunjskih maslinika posjetiteljima bio je pun pogodak. Jedinstvene maslinike, koji su zbog velikog broja tisućljetnih stabala raritet ne samo otoka Paga i Hrvatske, već cijelog Mediterana, lani je obišlo oko 35.000 posjetitelja.

A imaju što i vidjeti - drevna stabla maslina od kojih su neka pravo čudo prirode. Tu raste maslina čija je starost procijenjena na više od 2.000 godina i zbog toga je posebnija od drugih.

Ako imate kondiciju, lunjske maslinike možete obići pješice. A ako ne, altnernativa je električno vozilo. Uređeno je gotovo 20 kilometara puteva. Postavljen je dio informativnih ploča. Uskoro će se postaviti i nove, nastavit će se s obnova suhozida, izgraditi informativno-edukativna promatračnica u fascinantnom prostoru simbioze kamena i maslina. U prezentacijskom centru posjetitelji će moći više doznati o jedinstvenim lunskim maslinama, kupiti ili kušati autohtone proizvode.

Lunjski maslinici postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske unije pa se i dosadašnje uređenje financiralo iz Europskih fondova. Za daljnja ulaganja  iznos od oko milijun i 600.000 tisuća kuna osigurat će se zajmom Svjetske banke.