Križevačka djevojačka straža

Križevačka djevojačka straža ženska je povijesna postrojba revitalizirana prije osam godina na temelju hrvatskih povijesnih zapisa iz 1848. godine. Ovih je dana u Beču primljena u punopravano članstvo Europskog savjeta povijesnih postrojbi kao treća članica iz Hrvatske i jedina ženska postrojba.

Ban Josip Jelačić bodrio je narod u nastojanju postizanja jednakosti i ravnopravnosti svih narodnosti koje žive pod ugarskom krunom. Jedinstvo s težnjama bana Josipa Jelačića dokazale su mlade Križevčanke 11. srpnja 1848. godine prilikom njegovog boravka u Križevcima.

Zlobnicima i političkim protivnicima Ban je bio trn u oku, pa su mlade križevčačke plemkinje smatrale svojom dužnošću čuvati život glavnog vođe njihove mile domovine. Na ulaz u biskupski dvor postavila se neviđena straža do tada.  Stražarile su upravo odjevene u ovakve  haljine i s ovakvim frizurama.

Posebnost Djevojačke straže titula je jednine ženske povijesne postrojbe na svijetu. Straža je obnovljena 2008. godine pod vodstvom Marije Škrlec. U ožujku 2011. godine straža je postala članicom Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Djevojačka straža dio je bogate križevačke povijesti i svojim djelovanjem sjećaju na borbeni duh 1848. godine.