Stoljetna tradicija izrade filigrana obitelji Shtjefni

U poplavi bižuterije, rijetko se nađe ručni rad. U Zadru obitelj Shtjefni njeguje tradiciju izrade filigrana dulje od stoljeća. Zanat su naslijedili od djeda, i ne misle odustati od izrade lijepog nakita.

Posao je to koji ne trpi pogreške. Za izradu samo jednog prstena potrebno je najmanje četiri sata ozbiljnog posla. Najteže je ručni rad, one žičice ove tu savijati i to je najteže, a najviše sam problema imao s poliranjm, kaže zlatar Martin Shtjefni.

Godišnje prerade preko tri kilograma srebra. Nakit je vrlo bitan jer se tako čuva sjećanje na neko minulo vrijeme. Ljudi opet vraćaju tom očuvanju tradicije, prije nije bilo toliko KUD-ova, tih organizacija koji su se sad skupili za nošnje, dodaje mladi zlatar.

Čar ručno izrađenog nakita je u tome što ne postoje dva ista komada. Najlakše je raditi, a najteže je nešto izmisliti, sve se to radi iz ideja jednostavno se sjednete uzmete srebrnu žicu i počnete vrtitt i dobiti tako, to je umjetnosti. Znači nema kalupa, objašnjava Angjelo Shtjefni.

Nema onog što otac i sin nisu u stanju napraviti. Iako, priznaju da ne ide sve glatko uvijek, unatoč golemom iskustvu. Dođete do faze da dalje ne ide i jednostavno ostavite, popijete kavicu i napravite đir i vratite se nazad, kaže Angjelo. 

Filigranom se bave tek rijetki, ali ovaj dvojac je odlučio da se jedino time žele baviti. Bilo je mnogo prilika za odustajanje, ali tvrde da takav nakit ima posebnu vrijednost i da traje vječno.