Mogu li se odjećom prenijeti osjećaji?


Može li se preko odjeće ispričati neka osobna priča? Mogu li se odjećom prenijeti osjećaji? Na ta su pitanja vješto odgovorili studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Ekipa Dobrog jutra zatekla ih je tijekom njihove izložbe u galeriji Bernardo Bernardi.  
 

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta najbolje znaju da kreiranje odjeće nije ni lak ni jednostavan posao. Ipak, uzeli su olovke i šivaći pribor u ruke i bacili se na zadatak - pretočiti svoje osjećaje u modnu kreaciju
 
Na početku, prvenstveno, samo crtaju, doslovno se igraju da bi malo po malo došli do toga da imaju razrađen crtež. Nakon toga su trebali naći socijalno društveno angažiranu temu,  ono što njih okupira, naša svakodnevica, objašnjava akademska slikarica Paulina Jazvić, s Tekstilno-tehnološkog fakulteta.  Nakon asocijacija, nastaju skice, zatim kreće selekcija skica, odaberemo si jednu najbitniju i od nje kreće izrada modela, dodaje Josipa Ščapec, studentica TTF-a.

Iz različitih osobnih priča nastali su odjevni predmeti. Tako je Ivana Janjić na primjer zamijetila crvenu ružu u vodi pokraj svoje kuće koja je stradala za vrijeme prošlogodišnjih poplava. To ju je inspiriralo za kreaciju.  Uzela sam ružu kao inspiraciju jer je ona u poplavama bila simbol snage i ja sam je odlučila provući kroz cijelu kolekciju. Latice su bile crvene što je simbol snage, ali ja sam ih obojila i crnim sprejom, kako bih dobila efekt truljenja. To treba značiti da svi mi koliko god izgledamo snažno, na nama ostaju tragovi.

Studentu Dominiku Brandiburu inspiracija je bila krv, krvožilni sustav, bolesti vena i naposljetku smrt. Za tu temu sam se odlučio jer sam u periodu kada smo dobili zadatak otkrio da imam problema sa venama i onda je to utjecalo na moju inspiraciju, na trenutno raspoloženje.

Odjevni predmeti prenose priču. Kao galerijski izlošci progovaraju o njihovim autorima, a kada ih se odjene, mogu reći mnogo toga i o onome tko ih nosi.