Ogrestin film "S one strane" oduševio publiku Berlinalea

Film redatelja Zrinka Ogreste "S one strane" imao je sinoć svjetsku premijeru prikazivanjem na službenom programu Panorama na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Nakon svečane projekcije redatelj je predstavio film.

Hvala vam što ste nam dopustili da svoj film predstavimo na ovom velikom i važnom festivalu. Ovo je moj sedmi film, ali prvi koji sam radio u koprodukciji s dvije zemlje; Hrvatskom i Srbijom. Svi vjerojatno znate da su te dvije zemlje ratovale, a moj se film bavi problemom s kojim se sureću obje strane. "S one strane" zida, ulice ili uma. Ovo je film koji se gleda srcem i tako ga treba doživjeti. Da samo racionaliziramo, umjetnost ne bi postojala, istaknuo je Ogresta nakon projekcije u Berlinu.

Uz Ogrestu su na premijeri bili neki od glumaca u filmu - Ksenija Marinković, Lazar Ristovski i Tihana Lazović, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

"S one strane" napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti.

Produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima.

Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu "Ženijalnog vikenda", a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika.