ZagrebDox: teme koje izazivaju prijepore u Kontroverznom doxu

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u jednom od svojih posjećenijih programa, Kontroveznom doxu, donosi devet filmova kojima se 'iz prve ruke' obrađuju teme suvremenog društva koje izazivaju prijepore i rasprave, od zelenog bankarstva do neonacizma.

Istraživački dokumentarac "Bankarenje prirodom" u režiji Denisa Delestraca i Sandrine Feydel otkriva kako je očuvanje prirode i ono što je nekima globalna ekološka katastrofa, drugima prilika za dobru zaradu.

O životu s prirodom, a ne protiv nje svjedoči film "Bez prtljage" o skupini nudista veterana tijekom grupnog planinarenja austrijskim Alpama, koji je režirala škotska autorica Conxi Fornieles, autorica niza kratkometražnih filmova o ljudima s alternativnim životnim stilovima. Redateljica je pratila nudiste iz cijelog svijeta tijekom njihova redovitog jednotjednog srpanjskog izleta u austrijske Alpe. 

Program prikazuje i nekoliko dokumentaraca u kojima se kontroverzne teme iznose kroz osobna svjedočanstva pojedinaca. Jedan od takvih je "Biti ili ne Ivan Hiti" bosansko-hercegovačkog redatelja Branka Lazića, glavnog urednika dokumentarnog programa javne Televizije Republike Srpske. Norveški film "Džihad - priča o drugima" redateljice Deeyah Khan otkriva zbog čega zapadnjaci odlaze u svijet džihada i propovijedaju esktremizam mladim muslimanima, što traje još od osamdesetih.

Aktualne kontroverze u državama bivšeg Sovjetskog saveza prikazuju dva filma - "Zasluga za ubojstvo" izraelskog redatelja Vladija Antonevicza i američki "Krokodil Gennadiy" Stevea Hoovera. Prvi je inspiriran šokantnim videom s You Tubea iz 2007. koji pokazuje kako skupina ruskih neonacista ubija dvojicu dječaka, nakon čega se redatelj ubacuje na neonacističku scenu ne bi li doznao tko je počinio ta ubojstva, što je trajalo šest godina.

"Krokodil Gennadiy" govori o borbi pastora Gennadiyja Mokhnenka protiv dječjeg beskućništva, koje je nakon raspada Sovjetskog saveza postalo gorući ukrajinski problem. 

Kratkometražni nizozemski film "Među nama" Guida Hendrikxa bavi se još jednom bolnom temom vezanom uz djecu - pedofilijom, o čemu kroz vlastita iskustva govore trojica pedofila, 24-godišnji student, 35-godišnji pisac i 44-godišnji financijski savjetnik.