Nutricionistica i planinski vodič u Patagoniji, Argentini i Čileu

Nutricionistica Irena Švenda i Franjo Kmet, po profesiji planinski vodič s međunarodnom licencom gostovali su emisiji Dobro jutro, Hrvatska i govorili s svom putovanju Patagnijom, odnosno Argentinom i Čileom.


Jedan dio Franjinog posla je istraživanje destinacija na koja bi mogao voditi klijente, pa se stoga s Irenom uputio u izvidnicu Južne Amerike odnosno Patagoniju. U južnoj Americi proveli su 25 dana, od toga 10 na trekingu kampirajući u prirodi.

Kada je prije 15 godina gledao prezentaciju jednog pustolova o Patagoniji Franjo je poželio i sam posjetiti taj dio zemaljske kugle. Početkom godine s Irenom se uputio u Argentinu koja zajedno s Čileom dijeli južni dio Južne Amerike, zvanu Patagonija. Patagonija se pruža od sredine Argentine sve do krajnjeg juga Ognjene zemlje.

Nakon dvodnevnog boravka u Buenos Airesu odletjeli su 2000 km južnije do mjesta El Calafate koji se nalazi u nacionalnom parku Los Glaciares. Plan je bio da u nacionalnim parkovima kampiramo i da nosimo svu opremu i hranu za nekoliko dana. Prvo smo posjetili jedan od najvećih i najljepših glečera dužine 14 km, širine 2,5 km. Visine do 60 m jedini je glečer u svijetu koji ne nestaje, stalno se obnavlja i stalno obrušava u svoje vlastito jezero, Svakih 10-tak minuta obrušavaju se komadi i do veličine nebodera. A nalazi se na 1000 m nadmorske visine.

Nacionalni park velik je 300-tinjak puta 50 kilometara i graniči s Čileom. U tom dijelu parka smo kampirali 5 dana. Na sjevernom dijelu parka nalazi se fantastična formacija stijena poznata pod nazivom Cerro Torre i Fitz Roy. Stijene visoke oko nekih 3000 m s ledenjačkim jezerima u podnožju. Visoki vertikalni tornjevi izazov su za sve alpiniste. Na tom trekingu upoznali smo mnoge zanimljive pustolove i tragače za vlastitom srećom i prirodnim ljepotama.

Posjetili su i susjedni Čile, parku Torres del Paine – planinski masiv južnih Anda čiji su vrhovi doslovce 'nebu pod oblacima'. Planinski masiv južnih Anda visine do 3000 m na čije se vrhove istresaju oblaci puni vlage koji dolaze s snažnim vjetrovima s Pacifika. Ogromne količine snijega i kiše tvore predivne rijeke i jezera iz kojih se pije voda bez pročišćavanja. Izravno iz potoka. U tom nacionalnom parku proveli smo isto 5 dana s ruksacima i opremom kampirajući samo u predviđenim kampovima gdje vlada velika disciplina zbog opasnosti od požara. Zbog jakih vjetrova i suhog raslinja vatra se može proširiti velikom brzinom na velikom području. Što se vidi da se događalo u prošlosti. Stoga su velike kazne za izazivanje požara.  8 godina zatvora i 50000 dolara. Fantastične tvorevina stijena ostavljaju bez daha…

Potom smo otputovali još južnije do mjesta Punta Arenas, lijep lučki grad koji se nalazi u Mageljanovom prolazu. U tom morskom prolazu širine 50-ak km nalazi se nekoliko otočića na kojem se razmnožavaju Mageljanovi pingvini. Tako da smo posjetili i otok Magdalena gdje smo vidjeli tisuće pingvina kako ulaze i izlaze iz mora i podižu mlade u svojim gnijezdima zajedno sa susjedima  galebovima.

Klima je vrlo umjerena, temperatura se kreće od 5° do 25° C i sad je tamo ljeto. U dijelu Anda u Čileu ima dosta padalina dok u Argentinskom dijelu Patagonije gdje su pampasi i beskrajna ravnica s niskim grmljem i travom stalno pušu vjetrovi brzine 20-30 km/h i ima vrlo malo kiše. Na putu smo upoznali mladog Nijemca Marka koji je krenuo od krajnjeg juga prema sjeveru biciklom. Prešao je oko 1000 km ali ga je izludio vjetar pa je nastavio trekati.
Nakon 2 dana u Punta Arenasu uputili smo se u najjužnije mjesto na svijetu, Ushuaiu. Zovu ga krajem svijeta. Pa čak vam i u zadnjoj pošti na svijetu starčić za dolar udari žig Fin del mundo u putovnicu, što znači 'kraj svijeta'. Ima službenu dozvolu da to može.

Na povratku su posjetili Buenos Aires. Grad s 15 milijuna stanovnika sa širokim avenijama, prekrasnim parkovima, širokim trgovima s puno povijesnih spomenika znanih i neznanih junaka. Stari dio grada s lijepo očuvanim starim zgradama, noviji s modernom arhitekturom, preko 15 sveučilišta privlači mnogo mladih i cijele južne Amerike i s tangom na ulicama puno mladih bendova koji po cijele dane sviraju. Posjetili smo predivan botanički vrt, zatim japanski vrt i za nas nesvakidašnje, neobično glamurozno groblje i kuću poznate Evite Peron. Policija je uvijek pod punom ratnom spremom i pojačanim vozilima što govori da vlada nesigurnost u gradu. Sve zgrade poslovne, trgovačke i stambene imaju naoružane čuvare. Tako da se treba paziti u koje kvartove ulaziti. Stanovnici su ljubazni i hoće pomoći ali i upozoravaju da budemo na oprezu. Argentici su veliki fanovi bifteka i jedu dosta mesa i nezdrave hrane tako da se to na njima vidi. Imaju problem s težinom.