Svaki 7. Hrvat redovito u kladionici, postoji li siguran dobitak?

Sve je više građana koji traže stručnu pomoć u liječenju ovisnosti o kladionicama. Početak je, govore, uvijek isti: pogađanje sportskih rezultata uz mogućnost novčanog dobitka, početnička sreća, poneki dobitak i divota.

No, divota koja prebrzo postaje grozna ovisnost. Prema statistici svaki sedmi Hrvat redovito odlazi u kladionicu. Može li iz nje izaći kao pobjednik, pitanje je na koje su pokušali odgovoriti mnogi vrsni matematičari. Mnogi su istraživali postoji li pametno klađenje.

Mnoštvo je oglasa koji nude upravo takvu opciju: sigurne dojave na kladionicama uz koje vrlo brzo možete zaraditi mnogo novca jer je rezultat utakmice unaprijed poznat. Je li ga doista moguće predvidjeti i koliko su sigurne dojave doista sigurne - istražila je naša ekipa na zagrebačkom PMF-u.

Docentica Franka Miriam Brueckler i sama prati sport. Autorica je knjige "Matematika i nogomet", a ekipi HTV-a otkrila je što sve matematika može ili ne može izračunati kada su u pitanju rezultati utakmica. 

O toj je temi 15. veljače u emisiji "Vita jela, zelen bor" govorio i profesor matematike Toni Milun. Emisiju možete pogledati preko nove multimedijske usluge HRTi.