Kendrick Lamar i Taylor Swift favoriti Grammyja

Reper Kendrick Lamar i pop zvijezda Taylor Swift imaju najviše nominacija za Grammy i smatraju se najvećim favoritima na svečanosti dodjele nagrada koja će biti 15. veljače u Los Angelesu.

Godišnja nagrada američke glazbene industrije ove godine obiluje raznolikostima, suprotno od Oscara koji se kritiziraju kao 'bjelačka nagrada'. Album Kendricka Lamara "To Pimp a Butterfly" ima 11 nominacija, što je postignuće koje je dosad nadmašio samo Michael Jackson i njegov "Thriller", i do danas najprodavaniji album u povijesti. To je treći album u karijeri 28-godišnjeg repera iz Comptona, predgrađa Los Angelesa i rodnog mjesta gangsta rapa, kojim je osim komercijalnog uspjeha osvojio i nepodijeljene pohvale kritičara.

Veći dio albuma njegov je osobni doživljaj rasnih pitanja u Sjedinjenim Državama. Pjesma "Alright", u konkurenciji za pjesmu godine, postala je neslužbena himna pokreta protiv policijskog nasilja. I dok Kendrick Lamar vodi u broju nominacija, mnogi se znalci klade na Taylor Swift i njezin hit album "1989" koji ima sedam nominacija, ali je najprodavaniji u razdoblju u kojem se može konkurirati za nagrade.

Taj je album označio kraj preobrazbe Taylor Swift iz country 'čuda od djeteta' u globalnu pop zvijezdu, ponajviše zahvaljujući suradnji sa švedskim producentom Maxom Martinom. Kao i Lamar, i Swift će se osim u kategoriji albuma godine, kojim se nagrađuje izvođač, natjecati i za pjesmu godine (Blank Space) kojom se odaje priznanje autoru. Video za Blank Space drugi je najgledaniji u povijesti YouTubea. I Englez Ed Sheeran, čija je pjesma "Thinking Out Loud" postala neizbježna na vjenčanjima, u konkurenciji je za nagrade u obje najvažnije kategorije.

Na 58. dodjeli Grammyja (u noći na utorak po srednjoeuropskom vremenu) nastupit će i Adele koja je albumom "25" osvojila vrhove top ljestvica i potukla sve rekorde u brzini prodaje. Album je, međutim, izašao prekasno kako bi bio u ovogodišnjoj konkurenciji za Grammyje. Jedan od vrhunaca večeri trebao bi biti nastup Lady Gage u počast nedavno preminuloj legendi Davidu Bowieju.