Zaljubljenik koji starine skuplja od mladih dana i čuva ih od zaborava

Obrisa zagorskih bregov načičkanih slamnatim kućicama zauvijek je nestalo. One koje su se sačuvale, privlače pozornost i postaju turistička atrakcija.

Podalje od središta Klenovnika, v plavom trnacu, kako pjesma kaže, hižica je stara više od dva stoljeća s pomno uređenom okućnicom. Izidor Gladović - Žiga stare uporabne predmete skuplja od mladih dana. Imao sam potrebu da starine, te stvari, sačuvam od zaborava i tako se to lagano gomilalo te danas zbirka ima preko pet stotina predmeta, kaže gospodin Gladović.

Sačuvane predmete želio je i pokazati pa je prije petnaestak godina kupio seosko imanje i počeo ga uređivati. Derutnu hižicu trebalo je 'ožbukati blatom s pljevama' i pokriti 'škopom'. Hižicu je uredio i iznutra kao što je i nekad bila. Tu se vide predmeti za koje mnogi i ne znaju čemu su služili.

Dodaje kako neke predmete, poput tkalačkog stana i narodnih nošnji, nije lako nabaviti. No, kad je o posebnostima riječ, ističe kip svete Marije s dva anđela star tristotinjak godina. Prikupljenu etno baštinu Žiga namjerava posložiti, katalogizirati i pretvoriti u pravu muzejsku zbirku.