Predstava 'Pakao' u Istarskom narodnom kazalištu

Legenda kaže da je u 14. stoljeću Dante Alighieri boravio u Puli, kojoj je i posvetio nekoliko stihova svoje "Božanstvene komedije". U čast slavnog talijanskog pisca u Puli je održano niz programa kojima je obilježena 750. obljetnica njegova rođenja.

U sklopu programa Puljanka Sabrina Rinaldi u svoj je rodni grad dovela baletnu skupinu Ariston Probalett i njihovu hvaljenu predstavu "Pakao" nastalu prema Danteovoj "Božanstvenoj komediji". Projekt "L'inferno" baletne skupine iz Sanrema već je gostovao diljem svijeta.

Prvi smo put u Hrvatskoj. Nedavno smo nastupili u Rimu i Tirani, ali i na svjetskim skupovima koji se bave djecom. Dio je to projekta "Vrisak" kojim se želi upozoriti na problematiku dječjeg rada i nasilja općenito, kaže koreograf Marcello Algeri. Nakon Pakla i Dante pronalazi izlaz i ugleda zvijezde te tako predstava poručuje da ne treba odustajati. Važno je boriti se i reći naglas što je dobro, a što loše, objašnjavaju talijanski umjetnici.

Predstavu prati originalna glazba talijanskog skladatelja Briana Guerre, atraktivne kostime potpisuje Atelje Probaletta, a tu je i nagrađivani videomaterijal koji je plesačima ustupio Ariston Cinema Festival. Nakon jedinog gostovanja u Hrvatskoj plesna skupina iz Sanrema nastavit će pronositi svoju poruku nade na talijanskoj turneji.