Znanstvenici: Osobe koje se osjećaju starijima prije će završiti u bolnici

Izgledi da osobe koje sebe doživljavaju starijima nego što uistinu jesu budu hospitalizirane, veće su nego kod osoba koje se osjećaju dobro u vlastitoj koži i životnoj dobi, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja francuskih i američkih znanstvenika objavljeni u časopisu Psychology.

Grupa francuskih i američkih znanstvenika dokazala je da je kod osoba koje se subjektivno osjećaju starijima mogućnost da završe u bolnici veća i do 25 posto, a bez obzira na objektivnu životnu dob, istaknuli su, za psihičko je stanje pojedinca bolje da se osjeća mlađim i u dobroj formi.

Rezultati triju istraživanja provedenih u razdoblju između 1995. i 2013. na 10.000 ljudi u dobi između 24 i 102 godine pokazali su da su izgledi da sudionici studije koji su odgovorili da sebe doživljavaju starijima nego što jesu budu hospitalizirani veći za 10 do 25 posto nego kod onih koji su se osjećali dobro u vlastitoj koži i dobi.

Yannick Stephan sa Sveučilišta u Montpellieru objasnio je kako ranija istraživanja pokazuju da negativan stav prema vlastitoj životnoj dobi negativno utječe na osjećaj radosti življenja i na zdravstveno stanje općenito, a čini se da se po njemu može predvidjeti i mogućnost da će ta osoba u dogledno vrijeme završiti u bolnici. Rezultati su pokazali da su osobe koje su se subjektivno osjećale starijima bile deprimirane, vodile su 'sjedilački' način života, a njihova kognitivne sposobnosti brže su slabile.

Znanstvenici su u studiji u obzir uzeli demografske i kognitivne faktore, faktore koji su se odnosili na fizičko i mentalno zdravlje ispitanika te zaključili da se subjektivan doživljaj životne dobi kod pojedinaca može uzeti kao vjerodostojan kriterij koji će ukazati na to hoće li osoba u dogledno vrijeme završiti u bolnici.

Svrha istraživanja bila je potaknuti sve one koji se nisu dobro osjećali u vlastitoj životnoj dobi na fizičku aktivnost i na uključenje u programe koji bi kod njih smanjili ili spriječili opasnost od razvoja depresije ili neke druge kronične bolesti.