Izložba o 65 godina Grada mladih u Granešini

Grad mladih u Granešini ove godine slavi 65 godina postojanja, a tijekom tog razdoblja kroz njega je prošlo oko milijun djece. U povodu obljetnice 15. veljače je u galeriji Centra za kulturu Trešnjevka "Modulor" otvorena izložba o Gradu mladih.

Izložba je dio plana zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i sport koji ju je već 2013. godine inicirao u Galeriji "Modulor", specijaliziranoj za arhitekturu i dizajn. Imali smo sreću i veliku potporu od voditeljice Saše Martinović Kunović da smo uspjeli postaviti jedan cijeli presjek kroz 65-godišnje razdoblje. Od izgradnje Grada mladih do planova razvoja u današnje vrijeme, rekao je autor izložbe arhitekt Mladen Perušić.   

Zadnjih sedam godina kroz Grad mladih prošlo je 40 tisuća predškolske djece, koja tamo borave pet dana, no ne samo zbog učenja, nego zbog prilagodbe i odvajanja. Prvi se puta odvajaju od roditelja i pripremaju za ono što ide dalje. To su djeca u šestoj godini života i odgajatelji s njima istražuju prirodu i šumu te imaju školicu koju smo pretvorili u jedan mali laboratorij, rekla je Bosiljka Devenaj, iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Povijesni graditeljski sklop Grad mladih Granešina, izgrađen 1948. -1951. godine kao Pionirski grad, jedinstveni je sačuvani primjer naselja specifične javne namjene i arhitekture iz prvih poslijeratnih godina u gradu Zagrebu. Koncept pejsažne urbanističke kompozicije i arhitektura, urbanista Josipa Seissela i arhitekta Ivana Vitića, inspirirani su ambijentom okolnih podsljemenskih naselja. 

Kompleks Grada mladih sačuvan je kao cjelina u izvornom stanju i stoga je dječje naselje upisano u Registar kulturnih dobara. Na izložbi pod autorstvom arhitekta Mladena Perušića (koji je i vodio obnovu objekata kompleksa) moći ćete dobiti uvid u proces njegove gradnje, zaštite i obnove.