Novost u liječenju depresije! Liječenje virtualnom terapijom

Osobe koje boluju od depresije uskoro bi se mogle uspješno liječiti terapijom virtualne stvarnosti koja se temelji na savjetovanju i tješenju avatara uplakanog djeteta, smatraju znanstvenici s britanskog University College London.

Avatari, uz čiju se pomoć virtualno simulira ljudsko biće u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom svijetu, zamjenjuju mjesta i u sljedećem koraku pacijent se prikazuje kao dijete, slušajući vlastiti savjet, prenosi britanski Telegraph. Projekt je dio istraživanja znanstvenika s uglednoga britanskog University Collegea London. Ova se vrsta tehnologije koristi prvi put, a cilj joj je pomoći u prevladavanju ili ublažavanju mentalnih poteškoća pacijenata oboljelih od depresije.

Britanska studija pokazala je da je terapija rezultirala pozitivnim rezultatima u liječenju devet od 15 ili 60 posto pacijenata u dobi između 23 i 61 godine koji su sudjelovali u istraživanju. Voditelj studije, profesor Chris Brewin tvrdi da su rezultati obećavajući i da je četvero pacijenata kazalo da su se nakon novog terapeutskog pristupa osjećali puno bolje. Brewin vjeruje da bi učinak ovakvog liječenja mogao biti dugoročan, odnosno da bi mogao trajati i mjesec dana.

Osobe koje se bore s anksioznošću i depresijom često su pretjerano samokritične kada im život krene u pogrešnom smjeru. U sklopu ovog istraživanja u kojemu smo koristili virtualni svijet ponudili smo im da, tješeći uplakano dijete i slušajući vlastite riječi upućene tom djetetu, neizravno prema sebi samima pokažu suosjećanje. Svrha nam je bila poučiti pacijenta da prema sebi postane manje samokritičan te da bude puno suosjećajniji, rekao je prof. Brewin.