Plavuša u oblacima

Žene su bezbroj puta pokazale da mogu biti ravnopravne s muškarcima i na njihovom terenu. Ipak, one još uvijek izazovu zanimanje kad ih susretnemo u poslu u kojem to nije uobičajeno. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska predstavlja neke od njih.

Upoznajte Antoniju Trupinić, pilotkinju vojnog helikoptera i natporučnicu Hrvatske vojske.

Svaki let je drugačiji, svaki dan je drugačiji, ali adrenalin je uvijek isti… Antonija Trupinić natporučnica je Hrvatske vojske, pilotkinja vojnog helikoptera i instruktorica letenja. Nakon devet godina provedenih u zrakoplovnoj bazi u Zadru tvrdi da joj strast za poslom samo raste. A da ga želi raditi, spoznala je još u srednjoj školi. Tražila sam zanimanje koje će okupirati cijelu moju pažnju. Da ne poželim nikad više ništa drugo… I  kad je došao promidžbeni tim u moju školu i predstavili ovo zanimanje, rekla sam to je to! Definitivno!

U početku je mislila da će biti pilot MIG-a jer sve što je do tada znala o pilotima bilo je iz filma Top Gun, samo su joj te scene bile u glavi. Kad sam došla u bazu, vidjela sam da je sve drugačije, ali zapravo i puno ljepše. Letenje nije zapravo ni taj avion, ni teorija koju znam, nego su to emocije koje doživljavam dok letim.

Kopilot Matija Huđek o Antoniji misli sve najbolje. Zna sve odraditi kao i ostali i spremna je na sve zadaće koje se stave pred nju. I ne vidim razlog zašto ne bi bila ravnopravna zato što je žensko.

U poslu nema razlike između nje i muških kolega. Mislim da je jednako teško i meni i muškom kolegi, jer ovo je zanimanje psihički zahtjevno, ističe Antonija. Toliko se procesa u mozgu događa, toliko paralelnih radnji u malo vremena da sve mora biti točno, jer mala pogreška može dovesti do kaotične situacije. Sve mora biti precizno, uvježbano i oprezno. Osjećam ogroman ponos jer mi je netko dao raditi takvu odgovornu dužnost. Uz sve to, kretanje u tri dimenzije, u svakakvim vremenskim uvjetima. Sve to daje adrenalin, nešto što prosječan čovjek ne doživi nikad u životu. Ipak, najponosnija je na činjenicu da je prošla obuku za probnog pilota. Čast koju zasluže rijetki u svijetu.

Antonijin privatni život sastavljen je od kućanskih poslova i kava s prijateljicama. Mi smo prave žene, naš su teme nokti, trepavice, frizure, ali tu su i one malo škakljivije teme – muškarci, odaje prijateljica Marija Morić. A kad smo kod muškaraca… rado se nađu u Antonijinom društvu, ali kad saznaju prvo čime se bavi, drugo da je hrvatska viceprvakinja u fitnessu… No bojazni nema, Antonija u privatnim odnosim želi biti ravnopravna ili čak ponekad dati muškarcima prostora u kojem oni dominiraju.

Antonijini poslovni planovi su letjeti što duže može i ostati u svojoj eskadrili koliko god je potrebna te raditi kao nastavnik letenja koliko je zdravlje bude služilo.