Nekad zdravstveni radnik, danas kipar

Bivši zdravstveni radnik, danas kipar. U blizini Lepoglave živi Dragutin Jamnić

Dragutin Jamnić ima talent da od običnih stvari izrađuje neobične. U osnovnoj školi otkrio je, naime, da ima dar za kiparstvo pa je upravo u učionici stare škole napravio galeriju i izložio svoje najdraže skulpture. Neke je radove izložio na otvorenom, primjerice skulpturu Majke s djecom ispred dječjeg vrtića u Lepoglavi, njegovog rodnog mjesta.

A pred svojom kućom izradio je svoj svijet. Motive nalazim u prirodi. Priroda je veliki umjetnik… Pokušam sačuvati poneki detalj i svojom maštom ga doraditi, kaže Dragutin. Najradije radi skulpture od crnog hrasta, a one za koje zna da će biti na otvorenom radi od hrastovog i orahovog drveta.

Dragutinovi sinovi svoju ljubav nisu pronašli u kiparstvu, ali unuk Filip na pravom je putu. Filipu je tek pet godina, a već ima tri i pol godine iskustva u kiparstvu. Ja sam zadovoljan, on prepoznaje radove koji bi mogli nastati iz drveta. Prepoznaje elemente koje treba napraviti, hvali ga djed.

Dragutin Jamnić ima bogati opus, a svaka njegova skulptura nosi neku poruku.


Nakon što je netko nepromišljen i ogorčen prepilio nosove na njegovim likovima, u namjeri da ih unakazi i uništi, Dragutin mu je odgovorio u svome stilu. I tako je nastao zanimljiv prikaz koji svim prolaznicima govori kako je pravi talent neuništiv, a umjetnost namijenjena baš svima.