Tabletići na tanjurima

U Anđeli Lenhart-Antolin iz Đurđevca dugo već tinja ljubav prema oslikavanju tanjura. No tek sada kad je u mirovini, ima vremena potpuno izraziti svoj likovni talent. Oslikava tanjure na neuobičajen način - iscrtava tabletiće, ispisuje na njih stihove i priprema izložbe.

Kada je Anđela kao mlada novinarka vidjela što sve seoske žene rade, kako tkaju i kukičaju, našivaju, pletu - zaljubila se u taj dio materijalne podravske baštine. Ona ne zna s iglom i koncem, ali je zato vješta s kistom, pa ne samo da slika nego svoje tanjure i veze razigranim potezima.

Osim plave i crvene na rukotvorinama se nađu i druge boje. Tako Anđela pokazuje na svojim tanjurima svu raskoš podravskoga veza. Biljni motivi - uglavnom voće, a u posljednje vrijeme i poruke.

Stihositnice je zapravo bila jedna likovna i jedna poetska priča o podravskim autorima. A u središtu ili oko ruba tanjura ispisivala sam stihove odnosno dio stihova podravskih autora, rekla nam je Anđela.
Sada Anđela priprema nešto novo. Dosad to još nije radila. Na tanjuru - crtež tabletića. Slijedim mahom rub tanjura, odmah radim bojama. Trenutno sam u pripremanju jedne izložbe u Koprivnici, objašnjava. 

Crni ili crveni motivi, sasvim je svejedno. Ovi tanjuri očaravaju, od onih prvih koje je Anđela izradila sedamdesetih godina, pa do ovih najnovijih koje upravo dovršava.