Rekordna cijena! Odljevak Rodinova 'Poljupca' prodan za 2,2 milijuna eura

Brončani odljevak francuskog kipara iz 19. stoljeća Augusta Rodina - čuveni "Poljubac", kupio je 16. veljače američki sakupljač za 2,2 milijuna eura na pariškoj dražbi.

Dražbovna kuća Binoche et Giquello je rekla u priopćenju kako je rad prodan 10 posto iznad njezine najviše procjene i da je postigao rekordnu cijenu za jedan Rodinov odljevak nakon njegove smrti. Odljevak visok 85 cm dio je prodaje pet malih do srednje velikih Rodinovih bronca iz zbirke pokojnog francuskog trgovca umjetninama Jeana de Ruaza.

Napravljena je 1927., deset godina nakon Rodinove smrti. Dražbovna kuća je rekla kako je isti američki kolekcionar, koji se nadmetao telefonom, kupio i odljevak još jedne Rodinove skulpture, para koji se ljubi "Vječno proljeće" za 693.000 eura, skoro dvostruko više od procjene.

Tri manja odljevka isto tako su prodana za više nego dvostruko od procjene francuskim i europskim kolekcionarima po cijenama između 95.000 i 190.000 eura. "Poljubac" je jedan od najpoznatijih Rodinovih radova zajedno s "Misliocem" i "Građanima Calaisa".