Jama Baredine, podzemna atrakcija Istre

Hrvatska je puna prirodnih ljepota. Ima ih na moru, u ravnicama, gorama, ali ima ih i ispod zemlje. Istra dobro skriva jednu baš takvu, podzemnu atrakciju – jamu Baredine. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska svratila je u nju.

Kada se u Novoj Vasi nedaleko od Poreča čuje zvuk zvona, počinje put pod zemlju. A sve je počelo u 13. stoljeću. Majka princa Gabrijela dala je ubiti njegovu ljubav - pastiricu Milku naredivši da je bace u jamu. Kad je tu zlu kob saznao njezin dragi plemić Gabrijel, on je uzjahao konja i išao tražiti svoju ljubljenu. Priča kaže dalje da je nađen konj, a Gabrijel se nije pojavio i on je nestao u susjednoj jami, kazuje legendu Silvio Legović. Od tada speleolozi istražuju jame i pokušavaju ih pronaći kako bi Gabrijel i Milka konačno bili zajedno.

U jami Baredine ima pet dvorana uređenih za posjet, a spuštajući se njima doći ćete do 60 metara dubine. Baredine je došlo iz naziva od jedne riječi iz lokalnog dijalekta koja označava polje bez određene kulture. I to je bila istina prije 50-ak godina kada se jama Baredine nalazila usred jednoga polja bez kulture. Danas to baš nije prikladan izraz jer su ljudi u međuvremenu posadili jako puno maslinika, vinograda…, objašnjava speleolog Igor Rimanić. Za ovu su jamu karakteristični crveni kristali koji su se oblikovali u razne ukrase. U posljednjoj, petoj dvorani nalazi se 'kip Gospe' i motiv jame Baredine 'Snješko', istaknuo je speleolog Slobodan Dević. 'Snješko' je interesantan po tom što brže raste od ostalih formi jer je aktivnost vode puno jača na njegovoj poziciji.
 
Osim gorostasnih i očaravajućih siga, ovdje ima i živog svijeta. Dosegne životni vijek do sto godina! Čovječja ribica zapravo spada u red vodozemaca iako se prilagodila uvjetima i više ne izlazi iz vode tako da se potpuno prilagodila životu u samoj vodi. Ono što je isto važno spomenuti da je ona zapravo endem dinarskog krša tako da je pronađena samo na ovom području od sjeverne Italije do Crne Gore, objašnjava speleolog Dević. Na određenim mjestima u jami pronađeni su i fosili različitih vrsta školjaka što dokazuje da je nekada davno ovdje bilo more. Govorimo o vremenu krede jer se mi nalazimo usred slojeva krednog vapnenca koji se okamenio prije otprilike sto milijuna godina, ističe speleolog Rimanić.

Kako je jama smještena blizu mora te prevladava mediteranska klima uvjeti u njoj su vrlo ugodni za posjetitelje – 14°C, a vlažnost je uvijek vrlo visoka, preko 90%. Od 1. ožujka jama se može posjetiti svakodnevno bez najave.

Ako vas put nanese u Istru, svratite u jamu Baredine upoznajte njezine čari, a možda napokon i pronađete Gabrijela i Milku.