Najava spaljivanja knjiga ispred riječkog HNK ipak samo ironija

Nakon što su se danas točno u podne ispred HNK Ivana pl. Zajca pojavili predstavnici brojnih medijskih kuća, do najavljenog spaljivanja knjiga ispred kazališta ipak nije došlo.

Nakon 20-ak minuta čekanja okupljenim novinarima neslužbeno se obratila neimenovana djelatnica kazališta te objasnila da je objava na Facebooku zapravo bila ironična te da nikakvog spaljivanja knjiga neće biti.

Podsjetimo, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke, čiji je intendant Oliver Frljić, objavilo je na svojoj Facebook stranici da će povodom izjave novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara danas u podne spaljivati knjige ispred kazališta.

Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:
Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: "Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga", odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta. Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum-om. U ovo hladno i tmurno vrijeme, pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo.

Uprava Zajca ovim putem svečano obećaje da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji "Opasnosti kreacionizma u obrazovanju" navelo i sljedeće: "Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru - pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost.

Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprječavanja vjere da se suprotstavlja znanosti."