O trnovečkoj makovnjači uče već u vrtiću

161 metar. Toliko je bila duga neslužbeno - najduža makovnjača na svijetu. Ispekle su je žene iz Udruge 'Trnovečko srce' na žetvenim svečanostima prošle godine u Trnovcu Bartolovečkom. Nije to bila obična makovnjača, nego o posebna – trnovečka koja je od 2008. zaštićena i nosi znak izvornosti

Što je trnovečka makovnjača, i još važnije kako se radi sve su to na svoje oči vidjeli, i još važnije iskušali predškolci iz Dječjega vrtića 'Zeko' u Trnovcu Bartolovečkom. Stanovnike toga mjesta u Varaždinskoj županiji od davnine nazivaju - makačima, jer maka su nekad mnogo sijali, i od njega pekli osobitu slasticu.

Tijesto za trnovečku makovnjaču nije dizano nego vučeno, prosta je to makovnjača s vodom koja se spominje i otkad se Trnovec spominje, još od 18. stoljeća. Recept se prenosio od naših prabaka na bake, od bake na mame, a evo sada i mi smo došli ove unučiće, malu djecu naučiti kako se pravi makovnjača, kaže Branka Makšan, predsjednica Udruge žena 'Trnovečko srce'.

U vrijeme kad seoska područja sve više sliče gradskim, Varaždinska županija, i to njezin Odjel za poljoprivredu, potiče vrtiće na ovakve aktivnosti. Tako smo do sada sadili zelje, sijali buču, izrađivali ulje od buče, upoznavali se sa sivom pčelom koja je tradicionalna za naš kraj, s puranom, s kokoši hrvaticom. A danas je došao red na trnovečku makovnjaču, ističe Ana Koren Friščić, pedagoginja, DV 'Zeko'. A Zvonko Šamec, načelnik općine Trnovec Bartolovečki dodaje da su napravili pokazno polje sadnje maka te će o tome ispričati posebnu priču – od sadnje do berbe maka zajedno s udrugom žena i KUD-om 'Mak'.

I sve je tako opet u Trnovcu Bartolovečkom u znaku maka, a sada i najmlađi makači znaju tu baštinu cijeniti.