Prva manifestacija 'Psihošpancir' u Varaždinu

Dvodnevna manifestacija "Psihošpancir" prvi će se put održati 19. i 20. veljače u Varaždinu, s ciljem promocije psihologije kao primijenjene znanosti i senzibilizacije građanstva za psihološke teme.

U Tjednu psihologije, koji se ove godine održava od 15. do 21. veljače, 'psihošpanciranje' u Varaždinu organizira tamošnje Društvo psihologa, a  naglasak će biti na promociji psihologije u poboljšanju kvalitete života, unaprjeđenju zdravlja i međuljudskih odnosa. Interdisciplinarno događanje obuhvatit će predavanja i edukativne  radionice, otvorene za javnost, na kojima će različiti stručnjaci približiti građanima znanja i vještine u pružanju psihološke pomoći.

Zainteresirani građani moći će doznati više o psihologiji, a na sva pitanja dobivat će odgovore od vrsnih stručnjaka i to 'iz prve ruke', poručuju organizatori. U programu stručnog skupa sudjeluje 75 predavača, psihologa, psihijatara, medicinskih sestara i drugih stručnjaka, koji će u kratkim izlaganjima građanima govoriti o različitim psihološkim aspektima svakodnevnog života, kako bi ih potaknuli na bolje razumijevanje sebe i svoje okoline.

Pokrivena su praktički sva područja primijenjene psihologije - klinička i zdravstvena psihologija, neuropsihologija, školska psihologija, organizacijska, psihologija prometa, vojna psihologija i psihijatrija. Konkretne teme odnosit će se na psihološke aspekte suvremene obitelji, braka i partnerstva, na izazove roditeljstva, suočavanje sa stresom, te suodnos psihologije i medija.

Dio ih je namijenjen i mladima - Psihologija i matematika, Kockanja i mladi, Privrženost obitelj i privrženost - kakva je njihova uloga u ljubavnim odnosima u odrasloj dobi?, Adolescencija/adolescentna kriza te Pogled na radno mjesto 2020. godine. Učenicima srednjih škola bit će predstavljen studij psihologije u čemu će im pomoći i vježbenici psihologije iz svoje post-studentske perspektive, a profesori i studenti  studija Sestrinstva Sveučilište Sjever Varaždin, koje je suorganizator, također će se predstaviti sa svojim temama. 

Događanja su otvorena za javnost, a organizatori se nadaju da će Varaždinci i ostali građani uživati u predavanjima i radionicama. 'Psihošpancir' se organizira u Tjednu psihologije, koji se ove godine deveti put održava diljem Hrvatske u razdoblju od 15. do 21. veljače. U tih tjedan dana bit će održano oko 600 događanja, kojim će se predstaviti psihologija i psihologijska struka zajednici.