Kolekcionarka filmskih SF plakata

Za Mariju Kristinu Kušan kolekcionarstvo nije znanstvena fantastika, to je njezin hobi, ali i glavna zanimacija, tijekom života skupila je 4000 fimskih plakata od čega je 500 žanrovski SF.

Kada bismo pokušali zamisliti tipičnog obožavatelja znanstvene fantastike, bio bi to muškarac u ranim 30-ima, koji dane provodi pred računalom, a noći zamišljajući otmice izvanzemaljaca. Međutim, u ovom smo bismo se slučaju prevarili. Gospođa u godinama, Marija Kristina Kušan strastvena je zaljubljenica upravo u znanstvenu fantastiku. To joj je bijeg od stvarnosti, najbolji, najbrži, jer najbrže je pobjeći sa zemlje u letećem tanjuru, kažu da su najbrži...

Osim što gleda filmove i čita stripove i romane iz tog žanra, ljubav prema znanstvenoj fantastici gospođa Marija je materijalizirala pa skuplja sve tek izdano iz tog žanra, ali i nabavlja stare, raritetne primjerke. Nakon što sam se udala u Sisku, suprug i ja smo išli vrlo često u kino i onda za svaki film koji mi se svidio tražila sam da mi ostave plakat. Skupila je tako preko 4000 plakata od čega su 500-tinjak žanrovski SF. Za sebe kaže da je 'po profesiji kolekcionar' i da obožava svaku vrstu sakupljanja.

Sakupljanje je kao kada kamen bacite u jezero pa se koncentrični krugovi šire, dodjaje gospođa Marija. Što više saznajete, više nabavljate. Ipak, najdraži su joj stari filmski plakati i to oni crtani. Volim taj period kad sam odrastala, tada je to bilo nešto nevjerojatno za djevojčicu. Noviji plakati većih su formata i teže ih je održavati, ali one starije teže je pronaći. Ponekad treba imati dobra poznanstva da bi se nabavio određeni primjerak. Prvi film koji sam gledala bio je Sudar svjetova. To je produkcija 50-ih godina i nikako ne mogu nabavit plakat sve ove godine. To joj je, kaže, bolna točak u zbirci plakata koju bi rado izložila - žao mi je da stoje u ladici i da ih nitko ne vidi.

Gospođi Mariji nikada nije dosadno, kada god poželi, ona uroni u neki film ili strip i mislima odputuje u budućnost, na neke sasvim daleke i izmišljene planete.