Sami pripremite peeling masku za usne

Usne su jedan od najsenzualnijih dijelova tijela koji među prvima uočimo kada upoznajemo ili pričamo s nekim. Velike ili malene, široke ili uske, prirodne ili "silikonske", kakve god bile, moraju biti meke, njegovane i za naš muške prirodno sjajne, a kod žena blistavije ili čak namazane ružem za usne ili sjajilom. Kroz njih izlazi naš glas, odnosno verbalna komunikacija pa čak i ona neverbalna, dok se primjerice nekome osmjehujemo.

One nam, između ostalog, pružaju i divnu eksploziju osjetila dok nešto pijemo, jedemo ili dok nas voljena osoba gladi po njima ili dok se ljubimo. No, istovremeno su one jedan od najosjetljivijih dijelova našeg tijela. One nemaju a priori masnoće u sebi i slojeva kože koji bi ih vlažili. Zato je bitno svakodnevno ih njegovati, želimo li da one, naše usne, budu poput dragulja koji nam ukrašavaju lice i koji će još dugo godina biti jedan od naših aduta. I ne, nije bitno da li ste mladi ili stari, žena ili muškarac, usne moraju biti njegovane, a u konačnici ta njega ne predstavlja napor ili veliki financijski izdatak.

Grijanje, suh zrak, vjetar, voda (kamenac i klor iz slatke ili sol iz morske vode), previše soli u prehrani, sunce, neke bolesti i lijekovi pa čak i nekvalitetni proizvodi dekorativne kozmetike, odnosno ruževi i sjajila mogu osušiti i ispucati usne pa čak i do te mjere da prokrvare. Osobno imam toliko osjetljive usne da u kinu, na vlastitu žalost, ne smijem ni pomisliti na kokice jer znam da me u protivnom čeka dan-dva liječenja i blažeg krvarenja usana. S druge strane, vremenski uvjeti i godišnja doba igraju veliku ulogu. Nije bitno da li je vrijeme oštro ili blago i fino, usne treba štititi uvijek, s tim da im je ponekad potrebno pružiti dodatnu njegu u obliku peeling maske koja će suhu i tanku kožu ukloniti, a zdravu nahraniti i spriječiti daljnje pucanje.

Recept je nevjerojatno jednostavan, a ako sličan netko od vas već prakticira, nema sretnijeg od mene.

Peeling maska za usne

1 žličica meda po izboru
1 žličica šećera, također po izboru
1 žličica maslinovog ulja, iako može i svijetlo sezamovo ulje, bademovo ulje ili kokosovo ulje

Pomiješajte sve sastojke, stavite u manju posudu i stavite na čiste usne. Ostatak maske držite u hladnjaku. Nježno, ali doista nježno umasirajte peeling masku na njih i ostavite cca pet minuta. Ukoliko nemate vremena, možete masku držati nekoliko sekundi, iako tako usne neće uspjeti upiti hranjive sastojke iz maske. Zatim podjednako nježno isperite masku mekom krpom ili blazinicom koje ste namočili toplom vodom. Ovu masku možete nanositi najviše jednom do dvaput tjedno. Samo vas molim dvije stvari... Prva, ako ćete i nanositi masku dvaput tjedno, drugi put je samo tapkanjem nježno nanesite i nemojte umasirati tako da biste izbjegli peeling moment. Drugo, nikada, ali nikada nemojte usne bilo s ovom maskom ili čak i bez ičeg strugati četkicom za zube. Čak i najmekanije četkica za zube je prejaka za njih. Za kraj na usne nanesite omiljeni balzam za usne ili čak kokosovo ulje ili kakao maslac i nježno ga umasirajte.