Tvornica zvuka stvara glazbenike budućnosti

Glazba je, neovisno o žanru, ozbiljna stvar koja se ne može naučiti bez predanog i mukotrpnog rada. Ipak, dokazano je da se najbolje uči kroz igru. Kako su se učenje,  muzička improvizacija i igra spojili u jedno otkriva nam sljedeća priča o Tvornici zvuka.   

Ovako zagrebački MM centar zvuči svakoga ponedjeljka i utorka - pretvara se u pravu veselu Tvornicu zvuka. Na besplatnu radionicu radosni klinci dolaze naučiti kako se stvara i improvizira elektronička glazba.   

Ideja za pokretanje ovakvog projekta je zapravo proizašla iz same stvari, samog glazbeno-obrazovnog sustava u Hrvatskoj, koji u principu uključuje klasično obrazovanje, kroz muzički vrtić, pa onda osnovnu glazbenu školu, srednju i tako dalje, ili s druge strane nekakvo popularno pop-rock glazbeno okruženje, radionice, tečajeve, privatne škole, koje su nerijetko i skupe za roditelje. Shvatili smo da se budući glazbenici, glazbenici budućnosti, kako ih volimo zvati, sa elektroničkom glazbom, s audio opremom općenito te sa grupnom improvizacijom, susreću tek puno puno kasnije, ako se uopće susreću, ističe Davorka Begović, voditeljica Muzičkog salona u SC-u.

Poznati glazbenik i skladatelj Nenad Sinkauz objasnio nam je pravi cilj ove radionice. Ovdje smo da se dobro zabavimo, a onda i da pokušamo nešto naučiti o zvuku, o samom zvuku i o improvizaciji, rekao je.

Pa ja pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ovo što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice ili samo neka klasična glazba. Velik fokus dajem na slušanje, zapravo, pokušavam ih učiti da slušaju jedno drugo i to što rade i pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, objektima, vrećicama za smeće, stiroporima itd, objasnio je Nenad.