Poticanje razvoja djece društveni je trend

Poticanje  razvoja djece društveni je trend, za sve postoje dodatne vježbe, edukacije i instrukcije.

Za djecu već od najranije dobi postoje programi učenja stranih jezika, sportskih i raznih drugih aktivnosti. Zaista, čak i bebe od nekoliko mjeseci mogu na engleski ili plivanje.

Razne aktivnosti  ovise o ambicijama, ali i financijama roditelja, jer malo je toga besplatno. I roditelji vole štošta učiti djecu, pa već kao maleni znaju se koristiti tehničkim uređajima gotovo bolje od njih samih… Ekipa Dobrog jutra upoznala je Neru, koja je već s četiri i pol godine svestrana djevojčica.

Nera zna napisati svoje ime i ne zna baš sva slova, ali pomalo kroz pjesmice uči. A kroz pjesmice uči  i engleski jezik. Ipak, kao i gotovo svaka djevojčica jako voli plesati, pa pohađa i ritmiku. Išla je i na sportsku grupu unutar vrtića, ali je to ipak za njezinu dob bilo previše, kaže Nerina baka Ubavka Ban, nije joj bilo previše preteško, nego radije bi ostala u sobi vrtića pospremati igračke nego otišla na sport.

Upravo u sklopu vrtića organizirane su aktivnosti koje Nera pohađa. Nerina baka, koja je odvodi i dovodi iz vrtića, smatra da je tako i najbolje, jer je za Neru bolje da provode s roditeljima 2, 3 sata nego da 'njihovo' vrijeme potroši na dodatne aktivnosti.

Tako i roditeljima ostaje vremena da ponešto nauče Neru, koja već vozi bicikl bez pomoćnih kotača, no nije nam to mogla pokazati jer je vani kiša jako padala. Pokazala nam je ipak da kao i svako dijete, uz sve dodatne aktivnosti voli crtati, igrati se i uživa u čitanju priča. U tom se dijelu odrastanje djece nije promijenilo, no baka Ubavka se prisjeća da je nekada ipak bilo nešto drukčije. Mislim da su djeca danas puno informiranija nego što smo mi bili… lakše uče, mi smo se igrali na ulici s loptom i lutkicama, a oni imaju nekakva druga zanimanja.

Djeca će svakako znati reći kada im je neke aktivnosti dosta ili kada ih je previše.