Riječka kraljica guma

Žene su bezbroj puta pokazale da mogu biti ravnopravne s muškarcima i na njihovom terenu. Ipak, one još uvijek izazovu zanimanje kad ih susretnemo u poslu u kojem to nije uobičajeno. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska predstavlja neke od njih.


Jedna posve obična vulkanizerska radionica u Rijeci na prvi pogled, ali s neobičnim vlasnikom, točnije vlasnicom. I ne samo vlasnicom, već i djelatnicom. Naime, Lidija Malešić, jedna je od svakako, najpoznatijih gumi stručnjakinja u gradu na Riječini. A to je kaže, postala gotovo slučajno. Za sve je kriva ljubav. Uvijek su je više interesirali 'muški poslovi', a od supruga je načila raditi s gumama i odlučila se time i baviti.

Kada je krenula svi su se čudili i ostavljali automobile u nevjerici. Danas je posve normalno vidjeti Lidiju u društvu automobilskih guma. Nakon toliko godina već su ljudi navikli, dugo sam godina već u tom poslu, nema nekog čuđenja i uglavnom su zadovoljni, oduševljeni. Onim nevjernicima nikada nije dala za pravo. Čak je jednom prilikom dokazala, dvojci kršnih muškaraca, da bolje i brže od njih zamjeni automobilsku gumu. I da razloga za čuđenje nemaju. Svatko treba odlučit u životu što treba radit jer ako niste zainteresirani za posao, nećete radit dobro bez obzira koji to posao bio.

Pokušala je Lidija i novinarki dokazati kako biti vulkanizerka nije bauk. No, vjerujte, dame moje, nije to posao koji bi svaka od nas poželjela, iskrena je bila novinarka Ivana Bilen. Lidiji to ide puno ide što svakodnevno dokazuje svima onima koji posjete njezinu radionicu. Uvijek nam treba malo snage, pogotovo ako smo na cesti da bi odvidali, dovoljno stegli, ali se brzo nauči. Kako tko, nećemo u detalje. Vjerujmo Lidiji na riječ da je žena u vulkanizerskoj radionici najuobičajnija stvar na svijetu.

Iako praksa govori drugačije. Muški vulkanizeri, primjerice, na zidove stavljaju slike zgodnih djevojaka... no gdje su Lidijini 'frajeri'? Nema njih baš puno za nabaviti, uvijek ima višem ženskih nego muških. No, ni to je nije omelo. Da kreće iz početka ne bi se dvoumila. Vjerujem opet neki muški posao, ne znam, ali da imam mogućnosti voljela bi biti mehaničar, iskrena je Lidija.

I tu bi bila uspješna kaže, jer opet bi prevladala ljubav. Uživa i za volanom i odrješito tvrdi da priča kako su muškarci bolji vozači od žena ne drži vodu. Ipak u ovoj hrabroj i odlučnoj 'kraljici guma' leži prava žena. Sa svim onim našim ženskim interesima od dobrog komada odjeće do uživanja u ponekom tretmanu.

I ovo je još jedna obična priča o jednoj neobičnoj dami. Ženi koja uživa u svom poslu, svakom novom radnom danu, a uz trud i volju i ljubav dokazala je svima kako uspješno može držati korak sa svojim kršnim, muškim kolegama.