Hrvatska gorska služba spašavanja slavi 65. godina postojanja

Velikom izložbom fotografija u Fotoklubu Split Hrvatska gorska služba spašavanja obilježava 18. veljače punih 65. godina postojanja. U tih su 65 godina spasili čak 12 tisuća života. 

Dokumentarne fotografije koje će biti predstavljene javnosti na izložbi povodom jubileja predstavljaju novije aktivnosti, rad i resurse vrijednih pripadnika HGSS-a. HGSS je osnovan 1950. kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i do danas je prerasla u službu javnog karaktera koja se brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno 365 dana u godini.

Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 24 stanice HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. Iza sebe imaju više od 6000 akcija spašavanja, a u mnogo navrata, često i u dramatičnim okolnostima, izravno su spašavale ljudske živote. Ta spoznaja najveća je naknada za požrtvovnost i trud gorskih spašavatelja jer se akcije potrage i spašavanja ne naplaćuju.

Službu čine alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa. Služba danas broji oko 800 članova.

Ekipa HTV-a posjetila je vrijedne HGSS-ovce na snježnom Platku gdje se održava tečaj zimskih tehnika spašavanja i čestitala joj rođendan.