Dokumentarac 'Sve je bio dobar san' Branka Ištvančića izazvao suze i ovacije

U Kinu Europa 17. veljače održana je svečana premijera dokumentarnog filma 'Sve je bio dobar san' Branka Ištvančića, za koji je od samog početka vladao golem interes, pa je dvorana kina skupila više od 700 ljudi, a mnogi su cijeli film odgledali na nogama ili na podu.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac 'Sve je bio dobar san' proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Nakon projekcije Lyliane Fournier obratila se publici i održala dirljiv govor.

Premijeru ovog dokumentarca nisu propustili brojni ugledni gosti iz političkog i kulturnog života, među ostalima ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministrica Bernardica Juretić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, Goran Rotim, Irena Škorić, jedna od producentica filma, Milijan Brkić, Zvonko i Darko Milas, Drago Prgomet, Goran Grgić i drugi.

Ekipi Hrvatske radiotelevizije o značenju i ideji filma govorio je redatelj Branko Ištvančić.