Kako nam podvaljuju šećer u kavi

Američki i britanski lanci kafeterija Starbucks i Costa obećali su da će gostima ponuditi zdravije napitke nakon što je britansko istraživanje pokazalo da pojedini njihovi napici sadrže opasno visoke razine šećera.

Od ukupno 131 napitka koji je analizirala aktivistička udruga "Action on Sugar" ("Borba protiv šećera"), za njih 98 posto utvrđeno je da imaju dovoljno visoke razine šećera da dobiju crvene nutricijske oznake. Njima se u Britaniji označavaju prehrambene namirnice čiju bi konzumaciju potrošači trebali smanjiti.

Pritom Starbucksovi napici ekstra veliki Grape with Chai, Orange i Cinnamon Hot Mulled Fruit sadrže čak 99 grama šećera po šalici, što odgovara čak 25 žličica šećera, ističu iz udruge. Costin veliki Chai Latte sadrži 20 žličica šećera, a KFC-ova Mocha i ekstra veliki Starbucks Signature Hot Chocolate 15 žličica, pokazala je analiza, objavljena 18. veljače.

To je još jedan primjer skandalozno velike količine šećera koja se dodaje našoj hrani i piću, zaključio je predsjedatelj udruge Graham MacGregor. Stoga nije nimalo čudno što imamo najveći broj pretilih građana u Europi, dodao je. Glasnogovornica Starbucksa kazala je da su se ove godine obvezali smanjiti dodani šećer u posebnoj ponudi za 25 posto do kraja 2020. godine.

Nudimo i široku lepezu lakših verzija napitaka, podsjetila je. Čelnica Costine službe za odnose s javnošću Kerry Parkin istaknula je pak da je ta kompanija poduzela "značajne korake" kako bi smanjila količinu šećera u napicima. Također će nastaviti poboljšavati ravnotežu u ponudi, dodala je.

Kawther Hashem iz udruženja "Borba protiv šećera" upozorava pak da bi lanci kafeterija trebali odmah poduzeti mjere kako bi smanjili količinu šećera i poboljšali označavanje. Također im sugerira da prestanu prodavati ekstra velike porcije.