Splitski srednjoškolci obilježavaju Međunarodni istraživački dan

Povodom Međunarodnog istraživačkog dana koji se obilježava 19. veljače pedeset splitskih srednjoškolaca pod mentorstvom profesora s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) koji rade na CERN-u, petu godinu zaredom sudjeluju u programu International Masterclasses.

Znanstvenik Ivica Puljak napomenuo je da u projektu sudjeluju učenici III. i II. gimnazije, te Nadbiskupske klasične gimnazije Don Frane Bulić koji su tijekom jutra analizirali podatke iz gigantskih detektora na LHC akceleratoru, pokušavaju pronaći Higgsov bozon i druge elementarne čestice, dok će popodne video konferencijom na engleskom jeziku komentirati podatke s učenicima iz Zagreba, Istanbula i Genove.

Učenici će danas imati priliku vidjeti našu prezentaciju kako smo prije nekoliko godina pronašli Higgsov bozon, a analizirat će i podatke na način da će u sudarima protona pronalaziti tragove čestica kako izlaze iz sudara, potom prepoznati te čestice i onda pokušati zaključiti što se dogodilo u sudaru protona. Ono što se dogodilo u sudaru protona isto je što se dogodilo kada se stvorio svemir prije 13,8 milijardi godina kada je svemir bio star milijunti dio jednog milijuntog dijela jedne sekunde.

Istu tu stvar će oni vidjeti na svom računalu i pokušati zaključiti što se dogodilo,
objasnio je Puljak. Na kraju svog znanstvenog dana, dodao je, učenici će razmijeniti iskustva s učenicima u ostala tri grada i predstaviti svoje rezultate te će onda kombinirati svoje rezultate i tako još jednom vidjeti što znači snaga zajedničkog rada. Njegov kolega Nikola Godinović tvrdi da je Master Class Day dodatna motivacija učenicima da upišu FESB ili prirodne ili tehničke znanosti. 

Ovo će mi biti odličan pokazatelj što me čeka u budućnosti budem li upisala fiziku, rekla je Katarina Mamić, učenica II. gimnazije koja sudjeluje u projektu. Program International Masterclasses (Međunarodni nastavni dan) provodi CERN u suradnji s 210 sveučilišta i laboratorija u 45 zemalja. Ove godine za hrvatske srednjoškolce program je organiziran i u Zagrebu na Institutu Ruđer Bošković gdje će sudjelovati pedesetak srednjoškolaca te u Virovitici, Dubrovniku, Požegi, Osijeku i Rijeci.