One se ne boje vatre

Žene su bezbroj puta pokazale da mogu biti ravnopravne s muškarcima i na njihovom terenu. Ipak, one još uvijek izazovu zanimanje kad ih susretnemo u poslu u kojem to nije uobičajeno. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska predstavlja neke od njih.

Ciklus o ženama u 'muškim' zanimanjima Dobro jutro zaokružuje pričom o hrabrim i što je rijetkost - profesionalnim vatrogaskinjama.

Nije nikakvo namještanje ni gluma za film. Ovo je početak smjene u vatrogasnoj postrojbi luke Ploče, a ovo su Sandra Žderić i Slađana Ćosić - profesionalne vatrogaskinje. Sandrin je posao, prema dnevnom rasporedu, dežurstvo na terminalu za tekuće terete. Tu će s kolegama budno pratiti svaki detalj, sve dok se nafta iz tankera ne prekrca u terminal. Slađana je, pak, na istome poslu pokraj autocisterni na ulazu u luku. Spremna je odmah intervenirati i ugasiti požar.

Profesionalna vatrogasna postrojba Luke Ploče djeluje u sklopu tvrtke Vizir. Svojim radom pokriva 220 hektara luke, od čega su dvije trećine terminali i skladišta. Dva terminala za tekuće terete najrizičnija su područja, no najviše intervencija bilo je na rasutim teretima.

Biti vatrogasac jedno je od najtežih i najopasnijih zanimanja pa taj posao  uglavnom obavljaju muškarci. No vatrogastvo je za naše dvije junakinje obiteljska tradicija, s očeva prenesena na kćeri. Slađanin je otac bio profesionalni vatrogasac koji ju često znao povesti na posao koji je ona odmalena zavoljela. Sandrin je bio zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gradac u čiji je rad i ona bila uključena, kao dio ženskog tima s kojim je često bila na natjecanjima. Nekoć otac vatrogasac, sad je sa suprugom u istoj postrojbi, u kontra smjeni, no svaki su četvrti dan zajedno kod kuće i kaže Sandra da imaju dosta vremena za obitelj.

Sandra i Slađana dobro se slažu s kolegama. I oni o njima imaju samo riječi hvale. Nikakve razlike nema između njih i muškaraca, nikakve diskriminacije, njihovi kolege ih poštuju, one njih tako da nema nikakvih tu problema, ističe Dragan Azinović, zapovjednik VP-a Luke Ploče.

Vatrogaskinje će ipak prve reagirati kad se priprema marenda, rasprema stol i pere suđe. No poslovi u vatrogasnoj postrojbi luke Ploče nisu podijeljeni na muške i ženske. Sandra i Slađana zajedno će s kolegama jurnuti pred vatru – zlu ne trebalo.