Osam hrvatskih filmova na beogradskom FEST-u

U različitim programima ovogodišnjeg, 44. FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu koji će se održati od 26. veljače do 6. ožujka, prikazat će se osam hrvatskih filmova.

Za nagrade u glavnoj konkurenciji natjecat će se "Zvizdan" Dalibora Matanića, kao i u nacionalnom programu "Srpski film" koji ove godine prikazuje filmove u čijem stvaranju je Srbija sudjelovala kao manjinski koproducent. U istom programu prikazat će se još četiri hrvatska filma nastala u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, "Ti mene nosiš" Ivone Juke, "S one strane" Zrinka Ogreste, "Narodni heroj Ljiljan Vidić" Ivana-Gorana Viteza i "Život je truba" Antonia Nuića.

Ti se filmovi natječu za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije - najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Natjecateljski program "Granice", koji donosi subverzivne i kontroverzne filmove, iz Hrvatske će prikazati film "Svinjari" Ivana Livakovića, a program "Fokus Europa" omnibus "Zagrebačke priče 3".

U okviru 'hommage' programu posvećenom Velimiru Bati Živojinoviću, ovogodišnjem dobitniku nagrade "Beogradski Pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, bit će prikazan hrvatski film "Breza" Ante Babaje iz 1967. godine. Hrvatski filmski profesionalci uvršteni su i u ovogodišnje žirije FEST-a, glumac Janko Popović Volarić član je žirija međunarodnog natjecateljskog programa, redatelj Nevio Marasović programa "Srpski film", a filmski kritičar Marko Njegić programa "Granice".

Ovogodišnji FEST, koji se održava pod sloganom "Briše granice", premijerno će prikazati 110 filmova u 12 programskih cjelina.