Slatka kuharica – Rab: Rabska torta

Rabska torta tek je nedavno postala suvenir i zaštitni znak Raba iako recept, koji u originalu čuvaju sestre benediktinke, potječe još iz 12. stoljeća.

Svaka obitelj na Rabu tortu radi na svoj način, a gospođe Vilma i Ružica pokazale su Petri komplicirani postupak 'čipkanja' tijesta i izrade Rabske torte.



Tradicionalna rabska torta
 
Tijesto:
    8 jaja
    9 žlica šećera
    1 žličica soli
    1 dl maraschina
    1 dl vode
    25 dag biljne masti
    1 kg brašna (tj. koliko smjesa 'popije')

Umješamo sastojke dok ne dobijemo konzistentnu smjesu. Dobivenu smjesu tijesta ostavimo u frižideru pola sata do sat vremena da odleži.

Nadjev:
    2 kg blanširanih badema
    2 kg šećera
    ½ kg margarina
    12 jaja
    2 dl maraschina
    Korica limuna
    Korica naranče

Sve sastojke pomiješamo. Kada je tijesto odležalo, razvaljamo ga jako tanko, svega par milimetara debljine te ga razrežemo u željeni oblik. Tradicionalni oblik rabske torte je puž, ali može izgledati kao 'štangica' ili što god želimo. Na razvaljano tijesto stavljamo nadjev.

Od viška tijesta možemo napraviti čipkicu koja nam služi za ukras i da ne bi smjesa izašla van, stavimo ju nakolač te cijeli kolač stavimo peći u pećnicu na 140° C, oko 20 minuta, više se suši nego peče.


  
Moderna Rabska torta

Biskvit

    7 bjelanjaka
    250 g badem brašna
    220  g šećera
    Fino ribana korica 1limuna
    Prstohvat soli

    Pripremiti tri kalupa promjera 16 cm

Marmelada
    150 g pekmeza od višanja
    30 ml maraschina

Pomiješati i zakipiti. Po želji izmiksati štapnim mikserom.

Ganache od bijele čokolade
    300 g bijele čokolade
    150 g slatkog vrhnja

Slatko vrhnje zakipiti, preliti preko bijele čokolade pa miješati dok se ne poveže. Ohladiti.

U bjelanjke dodati prstohvat soli i uz postepeno dodavanje šećera miksati u čvršći snijeg. Umiješati bademe i uliti u pripremljene kalupe. Peći na 180° C. Pečeno ohladiti, spojiti s pekmezom pa staviti u hladnjak na par sati da se stisne i skroz ohladi.

Biskvit premazati Ganache glazurom od bijele čokolade i ukrasiti pločicama od bijele čokolade