Slatka kuharica – Rab: Rabska torta
Rabska torta tek je nedavno postala suvenir i zaštitni znak Raba iako recept, koji u originalu čuvaju sestre benediktinke, potječe još iz 12. stoljeća.
Svaka obitelj na Rabu tortu radi na svoj način, a gospođe Vilma i Ružica pokazale su Petri komplicirani postupak 'čipkanja' tijesta i izrade Rabske torte.
Tradicionalna rabska torta
Tijesto:
8 jaja
9 žlica šećera
1 žličica soli
1 dl maraschina
1 dl vode
25 dag biljne masti
1 kg brašna (tj. koliko smjesa 'popije')
Umješamo sastojke dok ne dobijemo konzistentnu smjesu. Dobivenu smjesu tijesta ostavimo u frižideru pola sata do sat vremena da odleži.
Nadjev:
2 kg blanširanih badema
2 kg šećera
½ kg margarina
12 jaja
2 dl maraschina
Korica limuna
Korica naranče
Sve sastojke pomiješamo. Kada je tijesto odležalo, razvaljamo ga jako tanko, svega par milimetara debljine te ga razrežemo u željeni oblik. Tradicionalni oblik rabske torte je puž, ali može izgledati kao 'štangica' ili što god želimo. Na razvaljano tijesto stavljamo nadjev.
Od viška tijesta možemo napraviti čipkicu koja nam služi za ukras i da ne bi smjesa izašla van, stavimo ju nakolač te cijeli kolač stavimo peći u pećnicu na 140° C, oko 20 minuta, više se suši nego peče.
Moderna Rabska torta
Biskvit
7 bjelanjaka
250 g badem brašna
220 g šećera
Fino ribana korica 1limuna
Prstohvat soli
Pripremiti tri kalupa promjera 16 cm
Marmelada
150 g pekmeza od višanja
30 ml maraschina
Pomiješati i zakipiti. Po želji izmiksati štapnim mikserom.
Ganache od bijele čokolade
300 g bijele čokolade
150 g slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zakipiti, preliti preko bijele čokolade pa miješati dok se ne poveže. Ohladiti.
U bjelanjke dodati prstohvat soli i uz postepeno dodavanje šećera miksati u čvršći snijeg. Umiješati bademe i uliti u pripremljene kalupe. Peći na 180° C. Pečeno ohladiti, spojiti s pekmezom pa staviti u hladnjak na par sati da se stisne i skroz ohladi.
Biskvit premazati Ganache glazurom od bijele čokolade i ukrasiti pločicama od bijele čokolade
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!