Priznanje Ogrestinom filmu "S one strane" u Berlinu

Nakon sjajnih reakcija berlinske publike i inozemne kritike, film 'S one strane' u režiji Zrinka Ogreste nagrađen je posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label koji ocjenjuje filmove u službenom programu 'Panorama' Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. 

Nagrade su varljive. Dobio sam ih puno, bez mnogih i ostao. Služe za ukrašavanje biografije, rekao je tim povodom Zrinko Ogresta. Dodao je i da kad najveći festivali nagrade film onda je to jamstvo da će on obići svijet. Više o nagradi i koliko mu ona znači rekao je za Hrvatsku radioteleviziju.Film S one strane svoju je svjetsku premijeru doživio 14. veljače u Berlinu, a 4. ožujka bit će prikazan na 44. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu. Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu 'Ženijalnog vikenda', a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika. 

Napeta je to psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti.

Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. 

Europa Cinemas Label pokrenut je u sklopu Berlinalea 2005. kako bi europskim filmovima pomogao da povećaju distribuciju i podignu razinu vlastite prepoznatljivosti kod publike i kod medija. Europa Cinemas je mreža od 977 kina u 42 europske zemlje koja pomaže distribuciju europskih filmova uz promotivnu podršku i financijski poticaj.

O značenju ove nagrade za hrvatsku kinematografiju govorio je i producent filma Ivan Maloča.