Zagrljajima do rekorda! Podržite kampanju 'Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke'

Hrvatski savez za rijetke bolesti danas započinje međunarodnu inicijativu "Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke", kojom će pokušati oboriti svjetski rekord u broju prikupljenih fotografija zagrljaja i tako kreirati najveći online album fotografija na svijetu.

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, 29. veljače, a cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima oboljelih od rijetkih bolesti koji su često izolirani, stigmatizirani i isključeni iz društva. Cijela Hrvatska i još devet drugih zemalja priključit će se ovoj kampanji i u "Tjednu zagrljaja" od 21. do 27. veljače pokušati prikupiti više od 108.121 fotografije, koliko iznosi sadašnji svjetski rekord.

Sve što je potrebno jest u spomenutom razdoblju snimiti fotografiju zagrljaja i učitati ju na online platformu www.hugforrare.com. Rušenje Guinnessovog rekorda počet će već u noći sa subote na nedjelju, kada će u ponoć u zagrebačkom klubu Opera početi fotografiranje zagrljaja. Podršku projektu, uz brojne javne osobe, dao je i klub Opera time što je omogućio ulaz u klub zagrljajem koji će zabilježiti fotografi, umjesto plaćanjem ulaznice.

U Hrvatskoj prema procjenama više od 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti stoga pokažimo im barem jednim zagrljajem da mislimo na njih, poručuju organizatori. Rijetke bolesti su one koje se javljaju u manje od petoro pojedinaca na 10.000 stanovnika, a u Europi od njih boluje oko 6 do 8 posto ukupne populacije.