Obilježeno 80 godina od rođenja slikara Josipa Generalića

U Bakovčicama, malome mjestu nadomak Koprivnice, obilježeno je 80 godina od rođenja doajena naivnog slikarstva Josipa Generalića. Njemu u spomen otvorena je izložba slika nazvana "Jožeku za rođendan".

Život uz njega, uz kistove, boje i šarene podravske motive potaknuo je i Mirjanu Lujić s kojom je Josip proveo posljednje godine svog života da i ona počne slikati. Ovo je Mirjanina prva samostalna izložba, a nazvala ju je "Jožeku za rođendan".

Zahtjevno je, ali kad se nešto radi sa ljubavlju, onda to nije teško ni zahtjevno. Uvijek mi odzvanja u ušima što je moj Joža rekao: nije bitan talent, bitna je volja. Ukoliko ima volje, onda se prevlada sve, kaže Mirjana. Kao mjesto održavanja njezine prve samostalne izložbe ulja na staklu Bakovčice nisu odabrane slučajno.

Josip Generalić je životni vijek završio izložbom u Bakovčicama, a kako je Mirjana dugo živjela s njim, slijedila je i njegov stil slikanja. Mirjana je postala i članicom hlebinske udruge koja okuplja slikare i kipare naive. Sve što je naučila, utkala je u svoje radove. Stoga se na njezinim slikama naziru obrisi prepoznatljivih Generalićevih detalja.