Pas koji čita, računa, zna s novcima

Ekipa Dobrog jutra upoznala je Bonga. Psa koji čita, računa, broji novce, razlikuje boje…

Psi su obično poslušni i lako ih je dresirati. No pas Bongo poprilično je neposlušan i svojeglav. Vlasnica ga nije mogla naučiti da sluša, pa ga je naučila da čita, računa, broji novce, razlikuje boje, a i opća kultura mu je na zavidnoj razini. Za nevjernike ekipa Dobrog jutra snimila je reportažu.  

U bjelovarskom naselju Tomaš živi pas Bongo.. i dalje bi savršeno odgovaralo u njega je malko neobičan um. Neobičan za jednoga psa.

Za početak upamtite slijedeće podatke o njemu: okoćen je 26. travnja. 2011. od majke Bele i oca Kaspera, najbolji prijatelj mu je Dingo… no uostalom sve će vam reći i pokazati sam Bongo i još više od toga.

Kad vidite da bez pogrešaka pokazuje kratice s točnim odgovorima na pitanja kao što su: kako se zoveš, kada si rođen, koliko imaš godina, kako ti se zove mama, tata, prijatelj… ostanete gotovo u čudu i upitate se čita li to Bogo? Pitate se u čemu je fora? Pitala se i ekipa Dobrog jutra, a onda ostala još više iznenađena kada je točno pokazao i koje je boje jastuk, znao odabrati kartu as, točan rezultat za 16:8, 5+2 ili 36:9… Raspoznaje Bongo čak i šahovske figure, novčanice, a pomalo 'govori' i njemački.

Jedini zaključak je da ovaj pas zaista zna sve ono što ga se pita. Kako? Bongo jednostavno odgovara. Na pitanja 'Zbog čega ti sve znaš?' bez zadrške pokaže karticu na kojoj piše pametan.

Ivanka Španić, Bongova vlasnica kaže da je sve je počelo s novcem. Jednom prilikom sam mu slučajno pokazala novčanice od 10 i 1000 kn iz štosa sam mu pokazala i on je to pogodio. Onda sam bila znatiželjna bi li mogao naučiti slova… neka nauči B o n g o i ne treba drugo znati. Vrlo brzo Bongo je naučio cijelu abecedu, pa brojeve, pa zbrajanje, oduzimanje, množenje, a zamislite ovo - dijeljenje je shvatio sam. E onda sam mislila da li bi on mogao povezati ta sva slova u riječi bi li mogao pročitati?

Ne trebamo vas uvjeravati, kamera je zabilježila, Bongo je naučio i čitati, a onda je naučio i boje, pa pomalo i njemački jezik. Opća kultura mu je na nivou da razmišljamo da nazovemo Tarika i prijavimo ga za Potjeru. Zna Bongo i tko je daltonist, kako se zove hrvatska predsjednica, što je bila Maria Antoneta, koji je glavni grad Francuske…

Pitala se ekipa, ali i gospođa Ivanka zna li i koji će brojevi biti izvučeni na lotu? Probala sam s brojevima za loto, to mi je netko sugerirao da probam, nije nam uspjelo nije vidovit.

Veterinari kažu on je samo malo inteligentniji pas. Gospođa Ivanka vjeruje da su i drugi psi pametni, ali da njihovi vlasnici nisu još otkrili neke njihove vještine. Ona je primijetila i uložila malo truda i naučila ga toliko da već sada može u školu, ma može i par prvih razreda preskočiti…

Na kraju je gospođa Ivanka priznala: nisam njega mogla naučiti da mi ide uz nogu jer to je bilo preteško za njega i komplicirano jer je on hiperaktivan. Dobro ja sam trebala možda biti upornije, ovo mi je bilo jednostavnije.

Poslušnost ionako nikoga ne može iznenaditi, ali pas koji čita, računa, zna s novcima…