Zlatni medvjed dokumentarcu o migrantima - 'Fuocoammare'

Talijanska dokumantarna drama 'Fuocoammare' (Požar na moru) redatelja Gianfranca Rosija o migrantskoj drami na Sredozemlju kod  otoka Lampeduse dobitnik je ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film 66. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. U filmu se kroz priču jedne migrantske obitelji i obitelji jednog ribara s Lampeduse prikauje sudbina stanovnika ovog otoka na koji već godinama dolaze izbjeglice iz sjeverne Afrike.

'Ovu nagradu posvećujem stanovnicima Lampeduse koji svoje srce otvaraju onima koji dolaze na ovaj otok a moje misli su sa svima koji su se uspjeli domoći ovog otoka nade', rekao je redatelj Gianfranco Rosi nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg žirija Berlinalea, američka glumica Meryl Streep uručila Zlatnog medvjeda. Streep je rekla kako je 'ošamućena' dobrim filmovima koje su ona i međunarodni žiri vidjeli proteklih dana te dodala kako je 'Fuocoamare' srce ovog festivala. 

Srebrni medvjed, veliku nagradu žirija, što se smatra drugom najvažnijom nagradom festivala, dodijeljen je filmu 'Smrt u Sarajevu' poznatog bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića. Film koji je nastao u bosanskohercegovačko-francuskoj koprodukciji prikazuje situaciju u jednom sarajevskom hotelu u kojem se priprema svečanost povodom 100. godišnjice atentata na austrougraskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, a čiji se radnici pripremaju na štrajk. Film se temelji na kazališnom djelu francuskog filozofa Bernarda-Henri Levyja 'Hotel Europa'.

Nagrada za režiju dobila je francuska redateljka Mia Hansen-Loeve za film 'Budućnost'. Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je danska glumica Trine Dryholm za ulogu u filmu 'Komuna' danskog redatelja Thomasa Vinterberga. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je tuniskom glumcu Majdu Mastouri za ulogu u filmu 'Hedi'. Poljak Tomasz Wasilewski dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij, a osmosatni filipinski film 'Uspavanka za bolnu tajnu' redateljice Lav Diaz nagrađen je nagradom Alfred Bauer za izuzetni umjetnički doprinos.

Na 66. Berlinalu koji je započeo 11. veljače a završava u nedjelju danom rezerviranim za široku publiku, prikazano je preko 400 filmova. U programu Panorama je prikazan i film Zrinka Ogreste 'S one strane' koji je nagrađen posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label.