Tart od jabuke s pinjolama

Ekipa Kruške: Slavko Večerić i Kristina-Markota, studentica geologije iz Zagreba, pobijedila je ekipu Jabuke: Nenada Posavca i BeluBračko-Milešević, studenticu kulturologije iz Rijeke.
Gošća kuharica bila je Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske.

Recept Dragice Lukin: Tart od jabuke s pinjolama

Sastojci:

Za tijesto:
- 200 g brašna
- 3 žumanjka
- 150 g maslaca
- 100 g šećera u prahu

Za nadjev:
- 8 jabuka srednje veličine (zlatni delišes)
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 50 g maslaca
- 2 jušne žlice šećera
- 3 jušne žlice sjemenki pinjola

Priprema:

Brašno, žumanjke, maslac i šećer u prahu umiješati u tijesto.
Oprati jabuke, očistiti peteljku i sjemenke, oguliti i isjeći na kolutove te kratko pirjati na limunovom soku, maslacu i šećeru.
Razvaljati tijesto, složiti jabuke u obliku cvjetića na tijesto i peći 25min na 180°C. Na tavi lagano tostirati pinjole i posuti preko peČenog tarta od jabuke. Može se poslužiti s kuglicom sladoleda ili uz umak od vanilije.
Dekorirati po želji.
Pogledajte i ostale recepte prema kojima su pripremana jela u emisiji od 22. veljače:


Punjena vješalica sa žgancima od graha


Pureća jetra s kruškama uz zapečene tikvice s kozicama i mozzarellom


Brzi burek od sira

Recepte emitiranih emisija pronađite OVDJE.

Kulinarski show Kruške i jabuke pratite od ponedjeljka do četvrtka na Drugom programu od 17:15. Najbolju od četiriju emisija prikazanih tijekom tjedna donosimo subotom na HRT2 u 19 sati.

Pozivamo i Vas da se prijavite za sudjelovanje u kulinarskom showu - upitnik za prijavu.