Kako je organizirana nastava u obrtničkim školama

Budući kuhari dva tjedna pohađaju nastavu u Obrtničkoj školi u Koprivnici, a dva su tjedna na praksi. Malo u školskom praktikumu, malo u ugostiteljskim objektima.

Meni je ovdje dobro, ali mislim da bi trebalo malo više prakse. Treba mi praksa da poslije lakše nađem posao i snađemo se u životu, iskren je Domagoj Kovač učenik 3. r. Obrtničke škole u Koprivnici. Za dobrog kuhara, tvrdi Domagoj uvijek ima posla. Zato u srcu Podravine uče spravljati raznu hranu, pa i morske specijalitete. Jer najviše kuhara traži se upravo uz priobalje. Zanimljivo i puno strasnije jer kuhamo ljudima po narudžbi, a ovdje učimo tehnike i sve ostalo, ističe Antonio Duda, učenik 3. r. Obrtničke škole, Koprivnica. I baš se najviše uči kroz praktični dio.

A za sada, slažu se u Koprivnici i učenici i nastavnici - prakse je premalo. Učenici Obrtničke škole Koprivnica prvu godinu praktične nastave obavljaju u školi dok drugu i treću godinu naizmjenično, svaka dva tjedna imaju teoretsku nastavu. Većinu prakse obavljaju u obrtima i poduzećima, ali za neka se zanimanja ne mogu realizirati kompletni dio prakse u poduzećima pa određene vježbe učenici odrade u školu, objašnjava Ratko Ljubić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica.

Koprivničko iskustvo pokazuje da ima obrtnika i poduzeća koja su zainteresirana za primanje učenika na praksu. No malo je onih koji su spremni učenike i platiti. Upravo suprotno od prakse u zemljama Europske unije gdje se rad učenika valorizira.  Naravno da bi bilo odlično kad bi poslodavci išli na praktičnu nastavu mogli izdvojiti nekakva sredstva i te učenike platiti kao njihove radnike jer oni doista i jesu radnici iako su učili oni su obavili dio posla. Bilo bi jako zanimljivo kada bi im se i dio tog rada kojeg su radili na praktičnoj nastavi priznao kao njihov radni staž pa možda ubuduće da se pridoda na njihov kasniji radni vijek, predlaže Dario Jembrek, profesor elektrotehnike.

Ideja je mnogo. No još se ne zna što donosi Kurikulum. U Obrtničkoj školi u Koprivnici učenici mogu birati između 18 različitih zanimanja. Za većinu njih posao nije siguran. Samo 20 % učenika ostane raditi kod poslodavca gdje je obavljalo praktičnu nastavu.

Većina obrtničkih zanimanja nudi tek sezonske poslove, a na desetke je mladih baš iz Koprivnice koji su u potrazi za poslom napustili Hrvatsku.