Tesar spretan s papirom

Iako je njegovo zanimanje, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, jedno od najtraženijih tesar Marijo Blažević, iz Alilovaca pored Požege, je nezaposlen. Pa kad se ne bavi drvom, svoje spretne ruke uposlio je papirom.

Marijo Blažević još od djetinjstva ima zanimljiv hobi. Tehnikom papier mache tj. tehnikom kaširanja papira izrađuje različite figurice, a inspiriraju ga najviše likovi iz animiranih filmova, igrica te motivi iz rokerske kulture. Prve figure radio je klasičnom tehnikom kaširanja. Na papir se nanosi ljepilo, što i nije baš neka čvrsta tehnika, ali je prva verzija s kojom sam krenuo kaširati, kaže Marijo.

S malo ljepila, papira, boje i žice Marijo stvara čudesne likove iz svijeta mašte, stripa i filma. Vještina je to drevnog kaširanja papira od kojega ovaj mladi umjetnik modelira svoje živopisne skulpture. Materijal od papira i ljepila dobijem tako što miješam ljepilo i papir. Dobijem masu koja je kao papirna glina. Nakon što dobijem tu masu krećem s izradom figura. Paralelno izrađuje više figurica jer se lijepi sloj po sloj. Dok se jedne suše, izrađuje druge.

Do sada je izradio oko 200 figurica, većinom male, no ima i 3,4 visokih do jednog metra. Za tako veliku figuru treba mu i više vremena, jer je zbog veličine i proces izrade duži. Zadnju veliku, kaže, radi već 5 mjeseci, a na ruku mi ne ide niti godišnje doba. Kada je hladno i vlažno svoje figure ne može sušiti vani. Do sada je najveće i najzahtjevnija figura, koju je izradio po narudžbi, bila visoka 120 cm i teška 10 kg. Za svoje figurice kaže da su čvrste ko kamen i nisu lomljive. Ljudi misle kad su od papira da će se istopit na suncu ili na kiši, ali one su zaštićene, a masa je čvrsta ko kamen. Zmajevi, motori, nindža kornjače koje rastu ispod Marijevih spretnih prstiju, vesele i odrasle, ali još više mališane.
 
Okušao se Marijo jednako uspješno i u drugim likovnim formama pa tehnikom papier machea  radi reljefe i razne dekorativne predmete koje rado daruje svojim fanovima i prijateljima.