Gradska knjižnica Šibenik slavi 94. rođendan

U godini kada Šibenik slavi 950. obljetnicu, Gradska knjižnica obilježava svoj 94. rođendan, ali i 150. godinu osnutka Narodne Slavjanske čitaonice. Otkada se prije deset godina knjižnica vratila u središte grada, članstvo se utrostručilo, a ona je postala pravi dnevni boravak Šibenčana.

Dugu tradiciju odlazaka u knjižnicu, danas više nego ikad njeguju najmlađi Šibenčani. Biblioteka je mnogima važna još od rođenja. A kako i ne bi, kada se ovdje igra, uči, pleše, gleda, čita... Uz knjige, posuđuju se filmovi i glazba…

A tako je od kada se knjižnica prije 10 godina vratila u središte grada.
Nova ponuda i prostor - utrostručili su članstvo. Vratili smo se nakon 4 desetljeća u središte grada na trg, Poljanu. Nazvao sam to kvantnim skokom, ističe Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' Šibenik.

Razlog više za dolazak su radionice i brojne izložbe. I to svakoga tjedna po jedna. Knjižnica je postala pravi dnevni boravak Šibenčana. Ne samo knjižnični fond nego i prostor za izložbe i filmske projekcije i druge sadržaje, ponosna je Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice.
U povodu 150. obljetnice čitaonice, Društvo filatelista je predstavilo poštanski žig i dopisnice. Na dopisnicama imamo staru narodnu knjižnicu nekadašnju Mikičinu čitaonicu i današnju suvremenu knjižnicu u Vitićevom izdanju, objašnjava Petar Čičin Šain, predsjednik Društva filatelista i numizmatičara Šibenik.

Također je predstavljena i jedna dječja knjiga. Ovoga puta iz pera povjesničarke prirodnih znanosti koja se bavi likom i djelom Fausta Vrančića. Lijepo je na taj način doprijeti do najmlađe generacije i da se nekakvi znanstveni životopisi i priča mogu oblikovati jednostavnim jezikom i  usmjeriti se djeci i učiti ih i odgajati u skladu s nekim vrijednostima naše znanstvene baštine, kaže Marijana Borić, autorica knjige i stručnjakinja HAZU-a za Fausta Vrančića.

Više od 6 tisuća članova, ima barem jedan razlog da svakoga dana ovamo navrati. Bez obzira na njihove godine i potrebe, ljubazni šibenski knjižničari znat će im udovoljiti.