Sjećate li se Wiehlerovih goblena?

Wiehlerovi gobleni, stari automobili, satovi… sve su to strasti Varaždinca Mirka Kocipera. Ekipa Dobrog jutra zavirila je u njegov dom.

Nekada vrijedni poput umjetnina, danas tek nešto ostalo u memoriji i rukama starije generacije. Nekada se cijenio trud uložen u izradu svakog primjerka, a danas ih izrađuju samo rijetki. U sljedećoj reportaži vodimo vas u jedan varaždinski dom u kojem se još s ljubavlju vezu Wiehlerovi gobleni

Raskošni okviri i motivi četiriju godišnjih doba. Prva je to asocijacija na Wiehlerove goblene. Oni mlađi možda su ih vidjeli na zidovima svojih baka, a oni stariji još se živo sjećaju njihove vrijednosti. Nekad su ljudi po kućama se ponosili sa svojim goblenima, kako se ja i sada ponosim, otkriva ekipi Dobrog jutra Mirko Kociper.

Varaždinac Mirko Kociper jedan je od majstora ove pomalo zaboravljene vještine. Naučio ih je vesti uz majku prije 40-ak godina. Dok je bio zaposlen nije ih mogao vesti kao danas, no unatoč tome izradio je 2, 3 godišnje i tako ih ima 100-tinjak. A to je mnogo! Ako znamo da se takav goblen veze prema shemi s oznakom boja, koja se prenosi na bijelo platno, a za ispunu svake od dva četvorna centimetra velike žute kockice potrebno je najmanje sat i pol. Sve to objašnjava Mirko, zaljubljenik u Wiehlerove goblene, dodajući da se vesti može na dva načina. Ako je tipoen onda se ubada u svaku rupicu, a niti s kojima se radi izdvajaju se dvije niti, to je sitni bod, a krupniji na tih 2x2 cm je 400 uboda s time da se onda radi s tri niti.

Najdulje je izrađivao goblen Posljednje večere - čak dvije i pol godine. Svaki kojeg je izradio mu je drag, stoga ih je darovao samo desetak - prijateljima, obitelji i posebno unuku. Unuk i sin cijene taj rad.  S malim povećalom u ruci proveo je mnoge sate, izvezao milijune tipoena. A otkako je u mirovini, goblenima posvećuje gotovo sve vrijeme. Sad imam vremena pa radim od jutra do navečer.  Uzme samo kratke pauze za druženje ili jelo, pa opet goblen u ruke. Jer još uvijek ga veseli kada vidi koliko je napravio. Posljednji ubodi iglom za njega ne znače kraj, već novi početak, jer već razmišlja o slijedećem goblenu.

I u izradi goblena prate se novi trendovi i tehnologije. U zadnje vrijeme radim goblene iz fotografija. Imam prijatelja koji je maher, odem k njemu s fotografijom i za par sati napravimo shemu. Toliko uživa u svom hobiju da mu je zaista nevažno to što ovi gobleni više nemaju staru slavu i vrijednost.

Iako sada goblenima posvećuje najviše svoga vremena, nekada se jednako mnogo posvećivao još jednoj svojoj ljubavi – starim automobilima. Ljubav prema goblenima naslijedio je od majke, a od oca prema automobilima. Tata je bio automehaničar, pa sam od malih nogu 'šarafal 's njim i to je ostalo familijarna stvar.  Odan je samo jednoj marki vozila, a jednog starog Citroena sam je od temelja obnovio. Sa suprugom je bio na mnogim susretima oldtimera diljem Europe.

Kad krene na susrete oldtimera nakratko odloži svoje goblene, sjeda sa suprugom u svog ljubimca i uživati u svojoj drugoj strasti. Jesmo li vam spomenuli da ih ovaj simpatični umirovljenik ima još mnogo... stari telefoni, satovi, suveniri s putovanja.

Sve Mirkove strasti brižno su čuvane u kući i u njegovu srcu.