Koliko je sigurno uvozno voće i povrće?

Volimo domaće, ali češće biramo prema cijeni nego proizvođaču. A proizvođači voća i povrća na našim policama su često u Egiptu, Indiju, Maroku, Kini, Tanzaniji Peruu.. Koliko je sigurno uvozno voće i povrće koje jedemo - pitanje je na koje je pokušala odgovoriti ekipa emisije 'Vita jela zelen bor'.

Internetom ovih dana kruži vijest o opasnom voću, narančama zaraženim virusom HIV-a.  Vijest jedni smatraju lažnom no ima i onih koji upozoravaju na oprez. Naranče navodno dolaze iz Libije. Novinarka Mirela Micek provjerila je znamo li odakle je voće i povrće koje jedemo i je li ono uvozno doista opasno za zdravlje?

Svaki Hrvat na godinu pojede 42 kilograma voća i oko 26 kilograma povrća iz uvoza. U vrećicama se često nađe ono i s drugih kontinenta. Puno je napravljeno po pitanju zakonodavstva što se tiče deklariranja proizvoda  ali je gotovo nemoguće svaku pošiljku na ulazu u Hrvatsku analizirati. Analize se rade po sistemu slučajnog odabira uz pritisak od trgovačkih lobija da hrana što prije stigne na police prodavaonica, ističe Željko Iličić iz Saveza udruga Eko-proizvođača. Ponudu diktira potražnja. Uvoznici plaćaju veći PDV od domaćih proizvođača što odgovara državi. Zbog toga je od deset krušaka na tržištu, čak devet iz uvoza. Od 12 kilograma jabuke pojedemo najmanje sedam kilograma uvoznih.  

Voće i povrće koje izvozimo laboratorijski se kontrolira na 170 tvari iz pesticida. Ono koje uvozimo na 90. Zbog tog nerazmjera je moguće da hrana koja ne zadovolji kriterije Europske unije, Hrvatske ipak zadovolji i završi na našem stolu. Pod utjecajem reklama i akcija, čak i kada smo svjesni da kupujemo nekvalitetno, mnogi će posegnuti za jeftinijim voćem i povrćem. Sve da bi ono svakodnevno bilo na jelovniku i mi se osjećali zdravije.

O tome kako se kontrolira voće i povrće koje uvozimo i je li moguće da na policama hrvatskih dućana završi 'zaražena' roba u emisiji Vita jela, zelen bor govorila je dr. sc. Gordana Jurak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'. Emisiju pogledajte na našoj platformi HRTi.